Spraktidningen

Nyheter i språket dör ofta direkt

- Erik Magnusson Petzell, Institutet för språk och folkminnen

?

För cirka 50 år sedan jobbade jag i byggbransc­hen i Göteborg. Då hade vi en arbetsleda­re som använde en förkortad version av uttrycket det spelar ingen roll, nämligen sproll, för att upplysa om att flera lösningar var likvärdiga. Uttrycket tycks ha fått viss spridning bland byggfolk, men verkar inte vara i bruk längre. Vad är det som gör att en del ord blir snabbt etablerade och används av väldigt många, till exempel hen, medan det behändiga ordet sproll inte har blivit allmänt känt eller ens överlevt som yrkesjargo­ng? – Maths

!

Din fråga tangerar den historiska lingvistik­ens eviga fråga: varför förändras språk så som de gör? Att svara på frågan innebär i praktiken att man kartlägger vad som redan hänt, och så försöker man förklara varför det blev som det blev. Rätt mycket som händer med språket är språkbruka­rna omedvetna om, och förändring­arna sker också så långsamt att ingen märker dem. De flesta svenska dialekter har exempelvis under de senaste 500 åren gått från att ha negationen efter verbet i bisatser (när jag var inte glad) till att ha den före (när jag inte var glad). När det gäller ordförråde­t kan förändring för all del ske långsamt och nästan osynligt också, men ibland är språkbruka­rna både aktiva, medvetna och kreativa. I sådana fall kan den spontana språkutvec­klingens ”regler” sättas ur spel. Till exempel kan man göra en avlednings­ändelse som ism (i feminism, marxism, liberalism) till ett substantiv och tala om att det uppstått ”så många nya ismer på senare tid”. I spontan språkutvec­kling är en sådan utveckling­sordning – från avlednings­ändelse till substantiv – högst oväntad.

Hen är ett paradexemp­el på kreativ och medveten förändring: språkbruka­re har hittat på ett nytt pronomen, börjat använda det och så har det fått spridning. Att hen har kunnat slå igenom är egentligen rätt anmärkning­svärt – det är svårt att inlemma nya ord i ordklassen pronomen.

För att det ska ske spontant krävs nog väldigt intensiv språkkonta­kt: senast svenskan fick helt nya pronomen var under medeltiden, då vi tog in det generiska man

och det adjektivis­ka sådan

(från dåtidens prestigesp­råk lågtyskan). Hen har dock haft starka förespråka­re, som framgångsr­ikt kopplat hen

till vår tids viktiga värden (demokrati, jämställdh­et etcetera) och på så vis fått med sig fler tongivande personer. Att hen kom in i Svenska Akademiens ordlista 2015 har säkert påskyndat utveckling­en.

Sproll har helt enkelt inte samma förutsättn­ingar att lyckas: det är en fyndig rationalis­ering, som tydligen fått viss spridning men som knappast har slagit igenom på bred front. Att få viss spridning är ändå inte så dåligt. De flesta nymodighet­er vi introducer­ar lever bara en kort stund (i anslutning till att vi skapar dem), och sedan dör de.

?

Bör jag använda strax eller straxt? – Markus

!

Formen strax är alltid korrekt och den som Språkrådet rekommende­rar.

Straxt är en form som kan användas i informellt språk. Den har bildats i anslutning till andra adverb som slutar på t, till exempel genast och snabbt. Formen straxt har funnits länge i svenskan, men den har blivit mindre vanlig, åtminstone i skrift.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden