Spraktidningen

Missgrepp är än så länge ett misstag

- – Karin Sofia Tingsell, Språkrådet

?

Kan ordet missgrepp användas som synonym till misshandel, som här: ”ett gatuliv med prostituti­on, droger och stölder var en vanlig överlevnad­sstrategi bland kvinnor med en bakgrund av att ha flytt undan missgrepp och våld”?

!

Mitt spontana svar är att, nej, så kan man inte använda ordet. I vissa fall blir det riktigt olyckligt, eftersom det kan låta som att man likställer svåra övergrepp med små misstag.

Men det visar sig att många människor tror att

missgrepp betyder ’övergrepp’ eller ’svår felbehandl­ing’ eller liknande. Det är en betydelseg­lidning som jag inte var medveten om, och jag är tacksam för dina exempel. Att det kan bli så är inte så konstigt. Vi har ju misshandel och övergrepp och då kan man ju tycka att

missgrepp borde ligga i samma betydelsem­ässiga sfär.

Vi kan alltså konstatera att vi har en betydelseg­lidning av ett ord, men ännu har inte den processen gått så långt att vi säger att ordet har en ny betydelse. Än så länge ser vi det kanske som en missuppfat­tning eller liknande, men hur det blir får framtiden utvisa. Både

Svenska Akademiens ordlista och Svensk ordbok har endast den traditione­lla betydelsen av ordet, nämligen att missgrepp betyder ’felgrepp, misstag’.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden