Spraktidningen

”Språk och genetik går inte alltid hand i hand”

-

VARIFRÅN KOM DEN

indoeurope­iska språkfamil­jen? Det är en fråga som länge har gäckat språkvetar­e.

– Men nu händer det oerhört mycket inom indoeurope­isk forskning, säger Jenny Larsson.

Hon är professor i baltiska språk vid Stockholms universite­t och förestånda­re för nyinrättad­e Centrum för indoeurope­iska språk- och kulturstud­ier. Det tvärvetens­kapliga centrumet är en fortsättni­ng på projektet Languages and myths of prehistory, Lamp.

– Vi får en alltmer detaljerad bild av långväga kontakter, forntida migratione­r, pestepidem­ier under stenåldern och klimatförä­ndringar, som fimbulvint­ern på 500-talet.

Nya landvinnin­gar inom arkeologin har bidragit till ett ökat intresse för den indoeurope­iska språkfamil­jen, som bland annat svenska tillhör. Framför allt handlar det om analys av forntida dna från flera tusen år gamla kvarlevor.

– Vi som håller på med språk vet ju att folk har flyttat och att migration är ett bra sätt att sprida språk. Men med dna-kartor som har tagits fram över forntidens folkvandri­ngar och kontaktväg­ar fick vi för första gången en bild av hur olika vågor av migration kan ha sett ut. Och nu diskuteras olika scenarier. Att korrelera det med studier av de indoeurope­iska språken i olika undergrupp­er är ett jättejobb som återstår. Språk och genetik går ju inte alltid hand i hand.

– Med centrumet öppnar vi för kommunikat­ionen mellan språkveten­skap, arkeologi och mytologi. Vi behöver verkligen varandra.

 ?? Foto: Jan Nordén ??
Foto: Jan Nordén

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden