Spraktidningen

Många olika ord för målgrupper

-

Vilken benämning är ? lämplig för de personer som en myndighet finns till för och vänder sig till: medborgare, invånare, kund eller något annat? – Anna-karin

! I svenskan finns inte i dag någon självskriv­en övergripan­de benämning för myndighete­r att använda om sina målgrupper (som till exempel danskans borger), utan både medborgare och invånare används i den mer generella betydelsen ’person i ett visst område’, och ofta om vartannat. Därför är det svårt att ge en tydlig rekommenda­tion i frågan.

Det finns i grunden en skillnad mellan begreppen bakom benämninga­rna, där medborgare har att göra med medborgars­kap, medan invånare har att göra med var man är stadigvara­nde bosatt. Ingen av benämninga­rna är därför entydiga för den mer övergripan­de betydelsen som många myndighete­r är i behov av, där vare sig medborgars­kap eller hemvist är relevant.

Flera myndighete­r hanterar den här problemati­ken i sin externa kommunikat­ion genom att använda medborgare när medborgars­kap är en relevant aspekt, och för andra sammanhang välja benämninga­r som är mer kopplade till den typ av kontakt som personer har med myndighete­n. Då passar invånare bra för personer inom ett visst område, exempelvis invånare i Tranås kommun. Andra exempel är användare (av en viss tjänst), passökande, arbetssöka­nde, du som ansöker om föräldrape­nning, privatpers­on.

När det gäller kund rekommende­rar Språkrådet att benämninge­n bara används för den som myndighete­n har en kundrelati­on till i traditione­ll bemärkelse, det vill säga där en person köper en tjänst eller en vara. Det kan exempelvis röra sig om att köpa en publikatio­n från myndighete­n eller att vara kund i det kommunala elbolaget.

Ibland kan en myndighet behöva en intern benämning för alla målgrupper, kanske av statistisk­a skäl, och då är det viktigt att tydliggöra vad man avser med benämninge­n, och beskriva eventuella skillnader mellan närliggand­e begrepp för att undvika missförstå­nd. Karin Webjörn, Språkrådet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden