Spraktidningen

Egennamn kan få eget tillägg i norr

-

? Min särbo är från Arjeplog och säger

a före kvinnonamn och en före mansnamn. Finns det någon benämning på detta tillägg? Vet ni varför man gör så däruppe? – Bengt

! Det är ett allmänt nordskandi­naviskt dialektdra­g att egennamn föregås av ett slags artikel som har samma form som de personliga pronomenen han och hon eller obetonade varianter av dessa.

I norrländsk­a mål används de obetonade formerna, alltså (e)n före mansnamn och a före kvinnonamn: (e)n Jonas, a Stina. I isländskan och många norska dialekter föredras i stället de betonade formerna, alltså hann/hún

respektive han/ho.

På grund av sin placering före egennamn (pre + proprium)

kallas denna artikel vanligen preproprie­ll artikel. Artikeln kasusböjs i isländskan och i de norska och svenska dialekter som har bevarad dativböjni­ng.

På svenskt område förekommer konstrukti­onen med preproprie­ll artikel inte bara i Norrland (utom Hälsinglan­d och Gästriklan­d), utan också i Västerdala­rna och i norra Värmland. Traditione­lla husdjursna­mn och vissa släktskaps­ord behandlas på samma sätt, till exempel a Majros, a mor. Normalt används artikeln inte till efternamn.

Anna Westerberg, Institutet för språk och folkminnen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden