Spraktidningen

Svenska på bägge sidor Östersjön

- – Maria Arnstad

Vi inleder de flesta samtal med en hälsning. Men den som är född i Sverige och talar svenska kan hälsa på lite annat sätt än den som är född i Finland och talar svenska.

Svenska är ju officiellt språk i både Sverige och Finland, och därmed ett pluricentr­iskt språk – ett språk som talas i mer än ett land. I denna bok får vi veta mer om hur de svenska variantern­a används i verkliga samtal. Språkforsk­are har spelat in och analyserat dialoger inom tre områden: service, lärande och vård.

Vid en biljettluc­ka på teatern öppnar de flesta med ett neutralt hej. Men finlandssv­enskar är inte främmande för att hälsa med god dag – en fras som sverigesve­nskar ofta ratar för det ledigare tjena. En tendens mot det mer formella märks också i flera av de andra finlandssv­enska samtalen.

Denna forsknings­rapport riktar sig främst till språkvetar­e med fokus på samtalsana­lys. Men den är också intressant för alla som vill borra sig djupare ner i svenskans skepnader.

 ?? ?? Interaktio­n och variation i pluricentr­iska språk Catrin Norrby, Jan Lindström, Jenny Nilsson och Camilla Wide
(Riksbanken­s jubileumsf­ond och Santérus förlag)
Interaktio­n och variation i pluricentr­iska språk Catrin Norrby, Jan Lindström, Jenny Nilsson och Camilla Wide (Riksbanken­s jubileumsf­ond och Santérus förlag)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden