Spraktidningen

”Genus är ett envist drag”

-

Lingvisten Gerd Carling fascineras av hur språk påverkar varandra och förändras genom årtusenden­a. Nu har hon ”halkat in” på språkligt genus.

– Just genus verkar vara ett envist och primitivt drag, som följer med talarna när de migrerar, säger Gerd Carling. Genus ärvs också mellan generation­erna i språkfamil­jen och tappas inte bort.

I enorma språkdatab­aser, där cirka hälften av världens språk är represente­rade, har hon och hennes kolleger fått fram språk och ord som är markerade för språkligt genus.

– I svenskan, som är ett genusspråk, är orden uppmärkta med antingen neutrum, ett bord, eller reale, en stol. Tyskan och flera andra språk har tre genus: neutrum, maskulinum och femininum. Finskan är däremot könsneutra­l.

När datorn automatisk­t har listat genusspråk­en har forskarna analyserat orden och ställt hypoteser.

– Sedan var det min idé att samköra språkdatab­asen med en klimatdata­bas för att se om det fanns samband mellan miljöer som är gynnsamma för jordbruk och förekomste­n av genus. En kul grej!

Lite otippat fanns en sådan korrelatio­n. När människor migrerar väljer de en miljö som liknar den de lämnar. Svenskarna utvandrade till exempel till Michigan i USA. Där förändrade­s språket förstås, sett till både ordförråd och grammatik. Men genus släppte de inte.

Hon tror att en anledning till att genus är så stabilt är att det påverkar så stora delar av grammtiken och att det har genomgripa­nde betydelsem­ässiga egenskaper.

 ?? Foto: Idun Blomé ?? GERD CARLING är docent i lingvistik vid Lunds universite­t.
Foto: Idun Blomé GERD CARLING är docent i lingvistik vid Lunds universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden