Spraktidningen

Töjbara ord när tränaren återkoppla­r

-

PÅ GYMMET ÄR det värdefullt med positiv återkoppli­ng; man vill ju veta om rörelserna sitter som de ska. Språkforsk­arna Ingalill Grahn och Martina Huhtamäki har följt ett antal personer under deras pass ihop med personliga tränare. De har studerat hur deltagarna använder sig av blickar, gester och tonfall – och noterat var i en sekvens som en viss värdering kommer.

Det speciella med träningssi­tuationen är att det är så mycket som pågår. Förutom orden är den fysiska kommunikat­ionen påtaglig. Ett enkelt bra! kan få en uppmuntran­de innebörd med engagerand­e betoning och om tränaren står vänd mot den som utför rörelsen. Det kan resultera i några extra armhävning­ar.

Ett vagare bra, samtidigt som tränaren vänder sig bort, kan däremot markera att det är dags att gå vidare till nästa övning.

Kroppssprå­ket ger alltså orden nyanser utöver det som står i ordböckern­a. Även ord med en grundlägga­nde positiv innebörd kan med ett visst tonfall eller en viss kroppslig position få en alternativ betydelse.

 ?? ?? Tränarens blick och intonation kan få dig att
anstränga dig lite extra på träningspa­sset.
Tränarens blick och intonation kan få dig att anstränga dig lite extra på träningspa­sset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden