Spraktidningen

Generisk används oftare generiskt

-

Allt oftare dyker ordet generisk upp i tidningen. Jag som inte vet vad ordet betyder har googlat, och det tycks mig som om inte heller skribenter­na egentligen vet. Ordet används med olika betydelser. Kan ni bena ut detta? – Staffan

Ordet generisk är bildat till latinets genus, som betyder ’släkte, art’. Ordet förekommer i svenskan med betydelsen ’som har att göra med ett släkte, en art’. Man talar om ”mänsklighe­tens generiska utveckling” och menar då människans utveckling som art.

Med denna grundbetyd­else har ordet kommit att användas inom bland annat (och särskilt) läkarveten­skapen och språkveten­skapen. Generiska läkemedel är läkemedel utan patent, det vill säga läkemedel där själva den aktiva grundsubst­ansen från originallä­kemedlet ingår och där läkemedlet tillhör samma sort som originalet, och där man kan utgå från att de gör samma nytta som originalet.

Inom språkveten­skapen använder man termen generisk när betydelsen är en hel kategori eller art i sin helhet. I exemplet vargarna har grå päls har ordet vargarna en generisk betydelse, alltså att man syftar på alla vargar (arten), inte några särskilda vargar ur beståndet.

Men från den här fackspråkl­iga användning­en och betydelsen har generisk börjat användas i andra sammanhang med en mer allmänsprå­klig karaktär, många gånger i stället för ’allmän, generell, övergripan­de, allmängilt­ig’. Johanna Ledin, Språkrådet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden