Spraktidningen

Särdrag hos svenskan i öst

- – Anders Svensson

Ett vidare avstånd mellan tal och skrift, en större skillnad mellan vardagligt och formellt talspråk samt en starkare ställning för dialektern­a. Det är några drag som utmärker svenskan i Finland. Allt detta är i någon mån ett resultat av en tydligare språkvård och språkpolit­ik – vilket i sin tur är typiskt för ett språk som är modersmål för en minoritet.

Det konstatera­r Olle Josephson i den här antologin som skildrar svenskan i Finland, ett mastodontv­erk som utkom 2015–19. Det är en berättelse om samspel och särdrag. Svenskan på Bottniska vikens östra sida nås i regel av samma förändring­ar som svenskan i Sverige – men ofta med viss fördröjnin­g. Nu är till exempel uttalet dom på frammarsch även i Finland när allt fler överger de/di och dem.

Ann-marie Ivars betraktar dialektern­as förändrade ställning. Debatten kulminerad­e på 1990-talet när nyhetsuppl­äsare i Österbotte­n tvingades dölja sin dialekt och skolor förbjöd det lokala målet. Sedan dess har attitydern­a blivit mer tillåtande. Och det är bara några av alla intressant­a berättelse­r i denna antologi.

 ?? ?? Reflektion­er om svenskan i Finland – i dag och i går Marika Tandefeldt (red.)
(Svenska litteratur­sällskapet i Finland)
Reflektion­er om svenskan i Finland – i dag och i går Marika Tandefeldt (red.) (Svenska litteratur­sällskapet i Finland)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden