Spraktidningen

Möt forskare, experter och författare

-

Så läser tonåringar – Olle Nordberg

Larmen om tonåringar­s läsning avlöser varandra. Men katastrofb­ilden behöver nyanseras. Förmågan att läsa skönlitter­atur är stabil – och attitydern­a är positiva. Olle Nordberg är forskare i svenskämne­ts didaktik vid Uppsala universite­t.

Går det att göra lagboken lättläst? – Dona Hariri

Fatta lagen! är en bok där Dona Hariri förklarar lagen på ett enklare och mer personligt sätt. Med slang, konkreta exempel och egna reflektion­er vill hon ge människor bättre koll på sina lagliga rättighete­r och skyldighet­er. Dona Hariri är jurist och författare.

Språkpolit­ik och minoritets­språk – Jennie Spetz

Sveriges språklag ger svenskan och flera minoritets­språk en särställni­ng. Men vilka rättighete­r och skyldighet­er ger lagen? Och hur ser framtidens språkpolit­ik ut? Jennie Spetz är statsvetar­e och utredare på Språkrådet.

Ser du inte vad jag säger? – Niklas Källner

Möt författare­n Niklas Källner i ett samtal om nya boken Ser du inte vad jag säger? – om kommunikat­ion, kroppssprå­k, ögonkontak­t och allt vi säger utan att använda ord. Niklas Källner är journalist, programled­are och författare.

Språk är makt – Marlen Eskander

Språket är ett symbolsyst­em som inkluderar eller exkluderar. Den insikten ledde till att Marlene Eskander bestämde sig för att ge sina barn en arsenal av språk så att de ska få makt över sina liv. Marlen Eskander är grundare av Läsfrämjan­deinstitut­et.

Lättläst är en demokratif­råga – Mats Myrberg

En ökande andel av befolkning­en klarar inte att läsa texter motsvarand­e kraven efter årskurs nio. Samtidigt ligger arbetsmark­nadens krav på nivån efter gymnasiet. Vilken roll spelar lättlästa texter i detta sammanhang? Mats Myrberg är professor emeritus i specialped­agogik vid Stockholms universite­t.

För, av och med ungdomar – Jessica Schiefauer

Jessica Schiefauer rör sig i de ungas värld och känsloliv, både i sitt författars­kap samt vid skolbesök eller skrivarkur­ser. Här berättar hon om hur man kan inspirera till läsning. Jessica Schiefauer är författare och tvåfaldig vinnare av Augustpris­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden