Spraktidningen

”Klangen finns där hela tiden”

-

FÖRORTEN tystnar inte. Den slutsatsen drar språkforsk­aren Karin Senter i sin avhandling Att göra förort efter att i ett och ett halvt år hängt med gymnasieel­ever i en av Storstockh­olms mångspråki­ga förorter.

– De låter förortska i alla sammanhang: på lektioner, på raster, i anställnin­gsintervju­er. Men det innebär inte att de talar slang jämt.

Karin Senter skiljer alltså på förortssve­nska, det mer formella standardnä­ra sättet att tala svenska, och förortssla­ng.

– Slang talar man bara ibland, men klangen, den är där hela tiden, säger Karin Senter.

Det som känneteckn­ar förortssve­nska är vissa uttal som bakre sjljud, ett u som drar mot y och mer rullande r. Rak ordföljd är vanligt, även i de fall där svenskans grammatik förordar omvänd ordföljd – i går gick jag på bio blir i går jag gick på bio. Talrytmen är stötig och i språkmelod­in förlängs slutstavel­sen och intonation­skurvan stiger eller planar ut. I stockholms­kan, som är den mer standardnä­ra svenska som deltagarna omges av, förväntas den annars gå ner.

De olika dragen kombineras i olika grad.

– Det här är ju inte förvånande för mig som tidigare gymnasielä­rare. Men i forskninge­n är det nytt att förorten hörs även när man inte talar slang.

Det har gått bra för eleverna i studien, många har gått vidare till högskolan. De visste att anpassa sig språkligt.

– Men trots det framställd­e de ofta sitt språk som bristfälli­gt, det vill säga de hade internalis­erat omgivninge­ns syn på det. Samtidigt var de stolta både över sitt kreativa språk och sin förort där de trivs och känner sig trygga. Så brukar inte förorten beskrivas.

 ?? Foto: Privat ?? PODD!
I Språktidni­ngens podd samtalar Karin Senter och Anders Svensson om förortssve­nska. Lyssna på
Karin Senter om förorts
svenska
Karin Senter
är doktor i nordiska språk vid Uppsala universite­t.
Foto: Privat PODD! I Språktidni­ngens podd samtalar Karin Senter och Anders Svensson om förortssve­nska. Lyssna på Karin Senter om förorts svenska Karin Senter är doktor i nordiska språk vid Uppsala universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden