Spraktidningen

Fakta om estniska

Vokaler och diftonger används flitigt, vilket möjliggör ord med trippelvok­aler som jäääär.

- – ’Ord är mäktigare än varje armé’

Antal talare:

Det finns drygt en miljon estnisktal­ande, varav mer än en tiondel bor utanför Estland. Många av Sveriges omkring 12 000 talare är ättlingar till baltflykti­ngarna, som kom under andra världskrig­et. Estniskan är ett finskugris­kt språk som har stora likheter med finskan. Avståndet till ungerska, som tillhör samma familj, är däremot lika stort som mellan svenska och persiska.

Historia:

På 1600talet utvecklade­s två skriftsprå­k: ett baserat på den nordliga Tallinndia­lekten och ett annat baserat på den sydliga Tartudiale­kten. Under 1800talet fick den nordliga dialekten högre status och trängde ut den södra. Då påbörjades också en medveten språkföräd­ling, som kulminerad­e under första halvan av 1900talet.

Dialekter:

Den sydliga dialekten vōroseto talas fortfarand­e av 75 000 människor i sydöstra Estland. Språket har fått en egen skriftsprå­ksstandard och upplever tack vare populärkul­turen en renässans bland unga ester. Den estniska som talas i Sverige har förändrats mindre än de inhemska variantern­a, vilket har gjort den till ett forsknings­objekt i Estland.

Uttal:

Stavelsern­a har tre längder: ’blomma’ heter lill i nominativ (kort stavelse), lille i genitiv (lång stavelse) och lille i partitiv (extra lång stavelse som uttalas ”lillle”). Vokaler och diftonger används flitigt, vilket möjliggör ord som jäääär, ’iskant’, och kōueööaimd­us, ’föraning av en natt med åska’. Den estniska bokstaven õ betecknar en vokal som påminner om iljudet i engelskans girl.

Grammatik:

Estniska substantiv har 14 kasus. De vanligaste är nominativ, genitiv och partitiv, vilken uttrycker delmängd. De övriga kasusen betecknar ofta läge eller riktning och har en liknande funktion som svenskans prepositio­ner. Däremot saknas grammatisk­t genus liksom futurumfor­mer hos verb. Det har gett upphov till skämtet att estniskan saknar både sex och framtid.

Liten ordlista:

Tere!/nägemist! – ’Hej!/hej

då!’

tema – ’han/hon/hen’ – även estniska pronomen och namn saknar genus

hallitus – ’mögel’ på estniska, ’regering’ på finska – ordens betydelse kan skilja sig avsevärt från finskan

embama – ’krama’ – ett av ett hundratal konstgjord­a nyord som infördes på 1930talet för att berika estniskan

juust – ’ost’ – estniskan har

flera lånord från svenskan

Sõna vägi on suurem kui sõjavägi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden