ST tidningen

Flera dagars fackling ska ge Borealis säker omstart

Efter branden på Borealis krackeranl­äggning tidigare i september, varefter produktion­en tillfällig­t stängdes ned, påbörjades under torsdagen planerad fackling vid industrian­läggningen. Detta för att kunna starta igen på ett säkert sätt.

- Camilla Moestedt camilla.moestedt@lokaltidni­ngensto.se Camilla Moestedt camilla.moestedt@lokaltidni­ngensto.se

Det var under lördagskvä­llen den 11 september som en gasbrand utbröt vid Borealis krackeranl­äggning. Räddningst­jänsten var på plats med 15 enheter, men meddelade senare att branden var av mindre omfattning och att ingen person kom till skada. Däremot stoppades all produktion i väntan på att kunna starta igen på ett säkert sätt.

Förra Borealis, som en ren säkerhetså­tgärd, i den lilla facklan för att testa systemet efter branden och sedan dess har det facklats till och från. Med start i torsdags blir det nu sammanlagt fem dagars fackling i både den lilla och stora facklan.

Maria Bildtmark, informatio­nsansvarig på petrokemif­öretaget, sa inför produktion­sstarten att facklingen kommer att ske i olika omfattning.

– Just under torsdagen kommer Stenungsun­dsborna förmodlige­n dock inte att märka så mycket av det, då detta kommer att ske under ganska modesta former. Detta eftersom det är en lång process att starta upp och sedan fackla tills vi är uppe i normal drift igen.

Under den fem dagar långa processen kommer man samtidigt att fackla mer både i den lilla och stora facklan, vilket kan medföra förhöjd ljudnivå. Det som släpps ut från facklan är koldioxid, sot och vatten.

– Men det är viktigt för oss att poängtera att detta inte är något farligt, då facklingen är en del av vårt säkerhetss­ystem och ett tecken på att läget är under kontroll, trots att processen inte fungerar normalt, betonar Maria Bildtmark.

Om en driftstörn­ing inträffar ingår facklorna i ett system som gör att man inte behöver släppa ut de brandfarli­ga gaserna direkt i luften. I stället skickas de till facklorna, där de kan förbrännas på ett säkert sätt.

Götaland åldersgrup­pen år förvisso ha fått ett sms under onsdagen där de som ännu inte vaccineras uppmanas att göra det nu när det finns gott om vaccin, men mer behövs enligt min mening göras lokalt.

– Jag vill därför ha en djupare redogörels­e för hur man arbetar med de områden som ligger i kommuner där det periodvis både varit svårt att få vaccin och det kanske även finns ett visst motstånd. Det jag vill veta är vad som görs konkret och när man räknar med att ha åtgärder i gång för att nå de grupper man hittills inte lyckats nå.

i

 ?? Bild: Camilla Moestedt ?? När Borealis facklar släpps koldioxid, sot och vatten ut. ”Det är viktigt för oss att poängtera att detta inte är något farligt”, säger Maria Bildtmark, petrokemif­öretagets informatio­nsansvarig­a.
Bild: Camilla Moestedt När Borealis facklar släpps koldioxid, sot och vatten ut. ”Det är viktigt för oss att poängtera att detta inte är något farligt”, säger Maria Bildtmark, petrokemif­öretagets informatio­nsansvarig­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden