ST tidningen

Såg huset han byggt stå i lågor

I flera år drömde Berth Johansson om att bygga det unika huset som fick namnet Smedja Volund. När det brann förra fredagen blev han först rädd, men snart byttes känslorna mot stolthet. – När jag började analysera bilderna såg jag att det kommer ju klara s

- Louise Jungmalm louise.jungmalm@lokaltidni­ngensto.se

När Berth Johansson jobbade med att bygga industriby­ggnader och stålkonstr­uktioner började intresset för smide utveckla sig allt mer. Då hade han redan under flera år drömt om att få bygga ett väldigt speciellt hus.

Drömmen blev verklighet när den ursprungli­gt tänkta platsen för Nordiska akvarellmu­seet, uppe på berget i Skärhamn, inte blev den slutgiltig­a. Genom sin kusin som jobbade på Tjörns kommun fick Berth Johansson chans till marken i stället.

Där byggde han Smedja Volund. – Det är ett väldigt speciellt hus.

Det är byggt med mycket återvunnet material, mycket recycling. Vi gjorde otroligt mycket själva, så det tog två år att bygga, säger Berth Johansson.

Förra fredagen möttes han av nyheten att hans älskade projekt stod i brand.

– När jag såg att det brann så pass rejält så blev jag riktigt rädd.

I tio år drev han verksamhet i smedjan, innan han sålde den för att förverklig­a en annan av sina drömmar. Nu är det Pingstkyrk­an som använder lokalerna, och fastighete­n inhyser både kyrka och en bostad.

Men eftersom det byggdes som just en smedja, stod brandsäker­heten i fokus.

– Vi hade stora krav när det gäller brandcelle­r och brandskydd. Huset är byggt i fyra brandcelle­r och det räddade ju övervåning­en kan man säga. När jag började analysera bilderna från branden såg jag att huset kommer att klara sig. Man ser att brandmuren finns mellan husdelarna, så det kunde inte bryta igenom där.

” Vi hade stora krav när det gäller brandcelle­r och brandskydd. Huset är byggt i fyra brandcelle­r och det räddade ju övervåning­en kan man säga Berth Johansson

Genom hela fastighete­n går en brandmur, något som enligt Berth Johansson gjorde att branden inte spred sig.

Delen som var en bostad totalförst­ördes, men resten av huset klarade sig helt undan branden och fick bara rök- och vattenskad­or.

– Det visar ju väldigt tydligt att om man är omtänksam när det gäller brandskydd så har det effekt. Och ändå blåste det rätt ordentligt den dagen och kvällen.

Berth Johansson säger att han tog ut skilsmässa från huset redan när han sålde det, och att det då var mer arkitekton­iskt utformat, men att det sedan dess förlorat mycket av sin siluett.

det mycket tråkigt att se att det brann.

– Jag ser bygget som något av det häftigaste jag någonsin gjort. Det var en väldigt intensiv period och jag köpte en kranbil för att åka runt och hämta allt återvunnet material. Och så byggde vi den stora stenmuren runt. Den syns inte lika bra nu men det var fyra meter mur gjord av sprängsten. Och så berget som går ner som innervägga­r. Det är ett väldigt unikt hus.

 ?? Bild: Smedja Volund ?? Smedjan började byggas 1998 och stod klar 2000. Så här såg det ut då.
Bild: Smedja Volund Smedjan började byggas 1998 och stod klar 2000. Så här såg det ut då.
 ?? Bild: Smedja Volund ?? Berth Johansson byggde och drev smedjan i tio år innan den såldes.
Bild: Smedja Volund Berth Johansson byggde och drev smedjan i tio år innan den såldes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden