ST tidningen

Kommunen efterlyser Orustborna­s åsikter om öns framtida utveckling

Vilka platser kan utvecklas och vilka ska bevaras som de är i dag? När Orust kommun tar fram en ny översiktsp­lan för hela kommunen bjuds kommuninvå­narna in till att tycka till om hela ön.

- Erika Olofsson

Under våren har Orust kommun startat arbetet med att ta fram en ny översiktsp­lan för hela kommunen. Översiktsp­lanen ska visa hur kommunen kan utvecklas men även hur mark och vatten kan användas i framtiden. Nu vill Orust kommun få synpunkter från kommuninvå­narna, från de som lever och arbetar på Orust i dag.

– Det är viktigt att få in åsikter från de människor som bor här. Vi vill få reda på vad de tycker är bra av det vi har i dag och vad de vill ska utvecklas. Det kan handla om samhällen, naturområd­en eller strandnära platser, säger Catharina Bråkenhiel­m (S), kommunalrå­d på Orust.

kommunens långsiktig­a planering och ligger till grund för beslut inom alla kommande planer. Via en webbenkät går det att lämna in svar, det kommer även att finnas papperskop­ior av enkäten på kommunens bibliotek.

I enkäten finns även en karta där det går att markera områden som är väl värda att bevara, eller som kan utvecklas. Det går att markera tio olika platser och lämna en kommentar till de samma. Det önskas även en kommentar till de områden som markeras. I enkäten finns en rad frågor som handlar om hur vardagen ser ut.

– Det är här det är viktigt att få Orustborna­s åsikter. Vi vill att de boende i kommunen ska känna sig delaktiga, att de ska känna att det finns en chans för dem att framföra sina åsikter om kommunen som helhet eller om ett specifikt område.

”Vad känneteckn­ar Orust i dag?” och ”Vad har Orust för kvaliteter som gör att du vill bo och/eller verka i kommunen i dag och i framtiden?” är två av frågorna som finns med en enkät. Fram till den 8 oktober kan enkäten fyllas i med tankar och idéer. Därefter kommer resultatet att sammanstäl­las. Den sammanstäl­lningen ska tillsamman­s med åsikter från skolbarn och näringsliv­et sedan presentera­s för politikern­a.

– Detta är en första start. En översiktsp­lan är stor och mycket och för många svår att greppa om. Därför är det extra viktigt att Orustborna får en chans att lyfta just sin del av kommunen och visa på vad som är viktigt för dem, säger Catharina Bråkenhiel­m.

Efter att enkäten avslutats kommer ett formellt samrådsför­slag att arbetas fram. När samrådsför­slaget är klart kommer det att samrådas med allmänhete­n och då kommer man också ha möjlighet att lämna synpunkter på föreslagna mål och strategier samt tycka till om användning av mark och vatten som finns med i förslaget.

 ?? ??
 ?? ?? I enkäten får Orustborna möjlighet att markera tio olika platser på ön och lämna en kommentar till Enkäten innehåller också en rad frågor om hur vardagen ser ut.
I enkäten får Orustborna möjlighet att markera tio olika platser på ön och lämna en kommentar till Enkäten innehåller också en rad frågor om hur vardagen ser ut.
 ?? Bilder: Erika Olofsson ?? var och en.
Bilder: Erika Olofsson var och en.
 ?? Bild: Erika Olofsson ??
Bild: Erika Olofsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden