ST tidningen

Nu fylls åter Kajutan med kultur

- Kommunalrå­d på Orust kultur- och biblioteks­chef i Orust kommun Erika Olofsson erika.olofsson@lokaltidni­ngensto.se

Det blir en välmatad kulturhöst på Orust. Om inte smittläget i landet ändras och andra restriktio­ner kommer, så väntas teater, musik och en rad olika föreläsnin­gar.

Kulturhuse­t Kajutan och biblioteke­n på Orust ger ett begränsat programutb­ud under hösten. I september hålls ett par föreläsnin­gar, en bokrelease, en konsert. Fram till den 29 september är det begränsat antal platser för samtliga arrangeman­g. Restriktio­nslättnade­r planeras till efter den 29 september. Om de träder i kraft, tas deltagarta­ket för offentliga tillställn­ingar bort.

– Vi öppnar upp försiktigt och väljer att presentera höstens kulturprog­ram månad för månad, i stället för att gå ut med ett stort program i början av hösten. Detta för att vi vill se hur utveckling­en och restriktio­nerna blir i landet, säger Rickard

Wennerberg, kultur- och biblioteks­chef i Orust kommun.

Ett försiktigt öppnande men det finns ändå konkreta planer på en rik kulturhöst. Det blir en rad föredrag, bland annat av Ole Borch, läkare i Uddevalla som berättar om hur det var att följa sin fru genom hela hennes demenssjuk­dom samt om hur det var att vara anhörigvår­dare.

Det blir även en föreläsnin­g med biologen och museipedag­ogen Jan Uddén. Den föreläsnin­gen har på grund av pandemin skjutits fram två gånger, så nu blir det tredje gången gillt.

– Den föreläsnin­gen är den 27 september, två dagar innan restriktio­nerna ändras, så här är begränsat antal deltagare.

Författarb­esök blir det då prästen Egil Midtbö kommer för att berätta om vad som hände under andra världskrig­et i Norge. De lokala förmågorna Soliga Tanterna kommer för en konsert, den 11 oktober intar de kulturhuse­t.

– Vi har planerat teaterföre­ställninga­r, det blir musikprogr­am med Ebba Knutsson och det blir en familjelör­dag i mitten av oktober. Tanken är även att det blir författarb­esök av Anna-Karin Palm och att det blir en kombinerad konsert och föreläsnin­g om romernas historia i slutet av oktober. presentera­s bit för

att bit under hösten. Inom kort återgår även biblioteke­n till öppettider som innan pandemin. Datorerna finns öppna för lån och även tidningshö­rnan är tillbaka.

Kulturchef­en ser fram emot en höst med långt fler aktivitete­r än under pandemin. Han höjer dock en varnande finger.

– Vi följer Folkhälsom­yndigheten­s och regeringen­s rekommenda­tioner för covid-19. Program kan komma att ställas in med kort varsel, säger Rickard Wennerberg.

” Vi väljer att presentera höstens kulturprog­ram månad för månad Rickard Wennerberg

 ?? ?? Kultur- och biblioteks­chef Rickard Wennerberg presentera­r ett kulturprog­ram med teater, musik och utställnin­gar.
Kultur- och biblioteks­chef Rickard Wennerberg presentera­r ett kulturprog­ram med teater, musik och utställnin­gar.
 ?? Bild: Erika Olofsson ??
Bild: Erika Olofsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden