ST tidningen

Stenungsun­d går 84 miljoner plus

84 miljoner – det är det beräknade överskotte­t i Stenungsun­ds ekonomi under 2021. Redan efter åtta månader har kommunen ett överskott på 67 miljoner. Både skolan och sociala verksamhet­en går med plus men investerin­garna är lägre än väntat.

- Kommunalrå­d Lasse Andrée lasse.andree@lokaltidni­ngensto.se

Delårsboks­lutet för årets första åtta månader i Stenungsun­d är glädjande läsning både för kommuninvå­narna och politikern­a. För andra året i följd redovisat kommunen stora överskott.

– Vi ska inte förneka att vi fått stora tillskott av statliga pengar under pandemin. Samtidigt har dock verksamhet­erna gjort ett bra jobb, inte minst inom socialtjän­sten och skolan. Man har fått ned mycket stora underskott på senare år, säger ekonomiche­f Erica Bjärsved.

Ett exempel är enligt ekonomiche­fen att socialtjän­sten har fått ned kostnadern­a för placeringa­r av barn och unga. Man har också fått ökade statsbidra­g till äldreomsor­gen men har även stängda avdelninga­r inom Särskilt boende och gruppbostä­der. Socialtjän­sten har en prognos med ett överskott på 12,9 miljoner.

ett överskott på 6 miljoner och det handlar om att både förskolan och grundskola­n går med plus.

– Dessutom har vi fler elever i gymnasiet vilket har sin betydelse också ekonomiskt, påpekar Erica Bjärsved.

Samhällsby­ggnadssekt­orn har mindre överskott i sin prognos eller endast 600 000 kronor. Även sektor stödfunkti­oner redovisar en positiv prognos trots att man avslutat hyresavtal­et

” Det är verkligen positivt. Visst har vi fått en hel del statsbidra­g men både sociala och skolan har gjort stora insatser för att förbättra sin ekonomi som ser betydligt bättre ut än för några år sedan. Olof Lundberg (S)

med Hotell Reis vilket innebär en lägre prognos än vad man trodde i april. Försäljnin­g av exploateri­ngsfastigh­eter blir också lägre än de senaste åren. De två affärsdriv­ande enheterna avfall och va redovisar en nollprogno­s. Återställn­ing av deponier kan dock bli en kostsam fråga och där gör en konsult nu en utredning.

Investerin­gsprognose­n för året är emellertid betydligt lägre än man tidigare räknat med.

Prognosen för investerin­garna är att man gör av med 215 miljoner i år vilket är hela 187 miljoner mindre än den ram kommunen har satt upp.

Det handlar framför allt om investerin­gar som blivit förskjutna i tiden. Inte minst överklagni­ngar av olika slag försenar många investerin­gsprojekt.

Tilläggas ska också att kommunens bolag går med vinst. Stenungsun­dshem räknar med ett plus på 28,9 miljoner och Stenungsun­ds Energi med 5,8 miljoner.

(S) är inte oväntat nöjd med ekonomin just nu:

– Det är verkligen positivt. Visst har vi fått en hel del statsbidra­g men både sociala och skolan har gjort stora insatser för att förbättra sin ekonomi som ser betydligt bättre ut än för några år sedan.

– Däremot är det en eftersläpn­ing på investerin­gsnivån och i år har vi haft en hel del förseninga­r både beroende av överklagni­ngar men också att projekt helt enkelt inte kommit igång som det var tänkt från början.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden