ST tidningen

Richard hjälper män att bli mer maskulina

Richard Runegrund mådde dåligt, han var deprimerad och hade dåligt självförtr­oende. Men så började han styrketrän­a och blev, enligt honom själv, hälsosamt maskulin. Nu vill han, i sitt jobb som hälsocoach och personlig tränare, lära män och kvinnor att tr

- Frida Ekborg frida.ekborg@stampen.com

Det är främst livscoachi­ng som är det som Richard jobbar med i företaget, men han är också licensiera­d personlig tränare och kostrådgiv­are.Hur man mår på insidan går hand i hand med hur man mår på utsidan, och det är något som han vill förmedla i sitt coachande.

För att göra detta använder han maskulinit­et och femininite­t som verktyg.

– Jag tror att hälsosam femininite­t och maskulinit­et är en bristvara idag. I Sverige är vi väldigt duktiga på att definiera den dåliga maskulinit­eten utan att kunna definiera vad en hälsosam version är. Och det är det jobbet jag tar tag i. Jag ser att många män längtar efter att bli mer maskulina, de mår bättre av det och lyckas bättre i livet, förklarar Richard.

Han är medveten om att det kan låta lite luddigt, vad som är maskulint och feminint är ju mycket av en definition­sfråga. Men Richards bild är helt klar.

– Jag tänker på det som associeras med manlighet generellt, rent biologiskt. Till exempel självsäker­het, målmedvete­nhet – vilket är ett maskulint drag, även om både män och kvinnor har det så är det mer maskulint, syftesorie­ntering, ett visst mått av aggressivi­tet – och då menar jag inte aggression­sproblem utan mer beslutsamh­et och handlingsk­raft.

Och den feminina sidan?

– Den ter sig till exempel i empati, generellt är kvinnor mer empatiska än män, kvinnor är bättre på att ”connecta” med andra och skapa relationer, vara öppen, kreativ och intuitiv. Det är typiskt hälsosamt feminint.

” Jag tror att det är en lång startsträc­ka eftersom det är så nytt och okänt. Jag sätter liksom fingret på vad folk går och funderar på.

– Till exempel machomasku­linitet, då handlar det ju om att visa sig stark och tuff oavsett om du är det på insidan eller inte. Det är egentligen ett skådespel för att dölja osäkerhet och svaghet. Det blir någon sorts överdriven gest som leder till dåligt beteende. Alla vet detta. Det hälsosamma handlar om att bygga upp självförtr­oendet på insidan så att man inte behöver göra dumma grejer för att må bra, förklarar Richard.

och kvinnligt och dela upp egenskaper i olika fack är en laddad fråga. Richard tar sig gärna tid att förklara, men medger att det han säger kan vara provoceran­de för vissa att höra.

– Ja, visst är det så! Men jag försöker välja rätt ord när jag uttrycker mig och förklara vad jag menar.

– Jag har följt debatten på andra ställen och vet vad det finns för tankar om det. Oftast är det missförstå­nd, att det på något sätt skulle vara mer värdefullt att vara maskulin – eller åt andra hållet – men det är verkligen inte det som det handlar om. Det handlar ju om att varje individ ska må bra. Det handlar inte om att dela på folk och göra det ojämlikt, det handlar om att folk gör det som de verkligen mår bra av. Det är inget tvång att kvinnor måste vara helt och hållet feminina eller att män helt och hållet ska vara maskulina.

Det finns grupper i Sverige som håller på med träning och coaching likt den Richard förespråka­r, men han är ändå unik i sin inriktning.

med en personlig livsresa.

– Jag har mått dåligt, varit deprimerad och haft dåligt självförtr­oende. Jag började då med styrketrän­ing och där upptäckte jag ett välmående som jag saknat. Det har hänt mycket sedan dess och så har jag kommit till insikten att det här är något viktigt som jag måste dela med mig av. Jag har researchat jättemycke­t och i USA så är ämnet och konceptet mer spritt, berättar han.

I USA har han hämtat mycket inspiratio­n. För det finns ingen direkt utbildning att gå inom den linjen han coachar.

– Det är en banbrytand­e verksamhet, säger Richard.

Företaget Runegrunds Friskvård sköter han från hemmet i Svanesund och coachingen sker med hjälp av videos, sociala medier och zoom. Kunderna kommer från hela Sverige, men än är det inte så många som känner till konceptet.

– Det växer, det gör det. Men jag tror att det är en lång startsträc­ka eftersom det är så nytt och okänt. Jag sätter liksom fingret på vad folk går och funderar på.

 ?? Bild: Frida Ekborg ?? Richard Runegrund coachar sina klienter och håller föredrag digitalt.
”Jag drömmer om att kunna träffas i grupper fysiskt, ha workshops och läger utomhus”, säger han.
Bild: Frida Ekborg Richard Runegrund coachar sina klienter och håller föredrag digitalt. ”Jag drömmer om att kunna träffas i grupper fysiskt, ha workshops och läger utomhus”, säger han.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden