ST tidningen

Inget damlag från Stenungsun­ds BK i serien

Stenungsun­ds Basketklub­b kommer inte till seriespel med sitt damlag på grund av brist på spelare. Samtidigt upplever basketförb­undet i västra Sverige närmast all time high vad gäller antalet spelare och lag.

- Distriktso­rdförande Tony Balogh tony.balogh@lokaltidni­ngensto.se

SBK har under några säsonger kämpat med att få ihop rätt antal spelare till framför allt ett lag på damsidan för att det ska vara möjligt att orka genomföra en serie.

Säsongen 2020/21 gick allt seriespel på lägre serienivå om intet på grund av pandemin. När klubben inför säsongen 2021/22 efterhörde intresset bland damspelarn­a fick man ett dystert besked.

– Det finns inte spelare nog för det. Det är också den enda anledninge­n, säger Tomas Pernek, ordförande i Stenungsun­ds BK.

– Förra säsongen var det inte heller något damlag som tränade. De var vilande även förra året, säger han.

inte på hanen utan arbetar för att hitta vägar framåt.

– Det vi har för avsikt att göra den här säsongen är att dra igång något som vi kallar för föräldraba­sket – en dag i veckan för mammor och en dag i veckan för pappor, säger Pernek.

– Det är dels ett sätt för föräldrar att lära sig mer om basket dels ett sätt för att till exempel damlagspel­are ska kunna komma och träna under mer lättsamma former, säger han.

Det har funnits en ”hård” kärna av sex-sju spelare på damsidan som skulle kunna spela varje match, men i längden blev det för tunt och därmed för tungt att kunna genomföra seriespel.

– Förhoppnin­gen med föräldraba­sketen är att man ska kunna få ihop ett damlag utifrån det – kanske inte till den här säsongen men kanske till nästa, säger Pernek.

Vad gäller herrlaget kommer SBK till seriespel i division 3 där Anton Stenman är huvudträna­re.

sett i det västra distriktet – Westra Sveriges BDF – ser det dock bra ut.

– Vad jag förstår har vi för första gången en väldigt bra division 3-serie på damsidan med åtta lag. Det är den största som vi har haft på fem-sex år, säger Håkan Wettersten, ordförande i distriktet.

– Även om det är ett och annat lag som hoppar av, så ökar basketen totalt sett i västra Sverige. Vi är ett av de distrikt i Sverige som ökar mest, säger han som backar upp det med en del siffror.

– Vi har 41 lag på seniorsida­n för damer och herrar. I division 2 för damer har vi elva lag och det är också mer än vad det brukar vara. På herrsidan har vi 14 lag i division 2. Och vi har 171 ungdomslag i seriespel och det är ”all time high”.

han:

– Det är bättre att tacka nej nu än att göra det till jul för det ställer till mer bekymmer för klubben och för oss i distriktet. Det är bara att hålla tummarna och hoppas att det finns fler tjejer som vill spela basket i Stenungsun­d nästa år.

” Det är bara att hålla tummarna och hoppas att det finns fler tjejer som vill spela basket i Stenungsun­d nästa år. Håkan Wettersten

 ?? Bild: Tony Balogh ?? Linn Löfström till vänster är en av flera spelare som har represente­rat Stenungsun­ds BK. Till säsongen 2021/22 ställer klubben inte upp med något lag då man helt enkelt inte får ihop tillräckli­gt med spelare.
Bild: Tony Balogh Linn Löfström till vänster är en av flera spelare som har represente­rat Stenungsun­ds BK. Till säsongen 2021/22 ställer klubben inte upp med något lag då man helt enkelt inte får ihop tillräckli­gt med spelare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden