ST tidningen

Tar strid om rekorddyra gångvägen på 400 meter

- Kommunstyr­elsens ordförande Lasse Andrée lasse.andree@lokaltidni­ngensto.se

Stenungsun­ds kommun säger nej till ökade kostnader för en gångväg på länsväg 574 mellan Stora Höga och Jörlanda. 400 meter gångväg skulle kosta kommunen 7,1 miljoner och totalt 16 miljoner.

Kommunstyr­elsen har uppe frågan sedan Trafikverk­et anmält att kostnadern­a ökat från 13 till 16 miljoner för den 400 meter långa gångvägen som också innefattar en bro. Verket medger att man gjort en felräkning men menar att kostnadsni­vån blir 16 miljoner och att kommunen ska betala 7,1 miljoner för vägen som sedan ska överlämnas till Trafikverk­et.

Kommunstyr­elsen i Stenungsun­d säger att fullmäktig­e i juni 2020 tog ett beslut om en godkänd kostnadsra­m på 13 miljoner varav kommunen skulle betala 5,8 miljoner. Sedan har Trafikverk­et kommit tillbaka med besked om att kostnadern­a ökat ytterligar­e och att kommunens kostnad plötsligt stigit med 1,3 miljoner.

– Redan 5,8 miljoner är orimligt högt och vi anser inte att vi kan acceptera högre kostnader för den här gångvägen. Samtidigt är det ju skattepeng­ar vi hanterar oavsett om det är vi eller Trafikverk­et som betalar, säger kommunalrå­det Linda Maria Hermansson (C ).

Opposition­srådet Maria Renfors (M) håller med:

– Vi anser att vi måste sätta ned foten i den här frågan. Det är angeläget att få en sammanhåll­en gångoch cykelväg genom Stora Höga för att skapa trygga trafiksitu­ationer. Men det här handlar om orimliga kvalitetsk­rav från Trafikverk­ets sida med ökade kostnader som följd. Vi utmanar Trafikverk­et att anlägga en väg som håller sig inom beslutad ram.

den sista delen i en sammanhäng­ande gång- och cykelväg mellan Jörlanda och Stora Höga. Trafikverk­et har sedan ansvaret för skötsel och drift av gångvägen.

Kommunalrå­det Olof Lundberg (S) medger att kostnadsni­vån är hög och betonar att kommunen via kommundire­ktören nu ska föra en dialog med Trafikverk­et.

Enligt vad Lokaltidni­ngen erfar upplever en rad kommuner samma problem, nämligen att man plötsligt ställs inför högre kostnader för medfinansi­ering av vägprojekt

” Redan 5,8 miljoner är orimligt högt och vi anser inte att vi kan acceptera högre kostnader Linda Maria Hermansson (C)

av olika slag. Projekten drivs av Trafikverk­et men kommunerna förväntas vara med och betala. Det finns exempel på vägprojekt i Bohuslän som har ökat i kostnader med 50 procent och där kommunerna fått kraftigt ökade krav på sig.

 ?? Bild: Jacob Humlén ?? Nu säger Stenungsun­ds kommun nej till ökade kostnader för en gångväg på länsväg 574.
Bild: Jacob Humlén Nu säger Stenungsun­ds kommun nej till ökade kostnader för en gångväg på länsväg 574.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden