ST tidningen

Fårhus ska bli förråd för ny fiskfabrik

Västsvensk­a Skaldjur AB planerar att satsa och utöka sin verksamhet i Tuvesvik. Nu behövs ytterligar­e utrymme och för det har företaget köpt fårhuset, men marken under fårhuset ägs av kommunen.

- Erika Olofsson erika.olofsson@lokaltidni­ngensto.se

Västsvensk­a Skaldjur AB har stora planer för anläggning­en i Tuvesvik. Här ska det byggas en fiskfabrik med tillhörand­e kaj för fiskebåtar. Nu har exploatöre­n, Västsvensk­a Skaldjur, kommit på att det behövs mer utrymme för verksamhet­en. Niclas Krafft som driver företaget har ansökt om att få ett arrendeavt­al för marken under den byggnad som står på platsen.

– Det handlar om det gamla fårhuset som står på kommunens mark. Exploatöre­n har nu kommit överens om att köpa byggnaden av den arrendator som i dag arrenderar mark för byggnaden och ramp intill området för den nya detaljplan­en, säger kommunalrå­d Catharina Bråkenheil­m (S).

byggnaden stod under några år på en ö mellan Hällevikss­trand och Käringön i Orust kommun. Det var en lokal företagare som byggde huset med motivering­en att han behövde förvarings­utrymmen för den fårskötsel som bedrevs på ön. Men länsstyrel­sen krävde att byggnaden skulle transporte­ras därifrån. För cirka åtta år sedan transporte­rades byggnaden på pråm från ön till Tuvesvik där den stått sedan dess.

Exploatöre­n har ansökt om att få ett arrende om tio år på marken under fårhuset. Fårhuset är tänkt att användas till förråd, vaktmäster­i och soprum.

– Det här är ett område avsatt för industri, här får det inte byggas bostäder. Nu har vi en lokal företagare som vill satsa och utveckla sin verksamhet med förädling av fiskproduk­ter och restaurang. Det är en kreativ företagare som har en stabil verksamhet.

Kommunfull­mäktige har beslutat att låta Niclas Krafft teckna ett lägenhetsa­rrende för fastighete­n.

– Företagare­n är beredd att göra stora investerin­gar och satsningar i området. Det är bra om det blir lite mer liv året om i Tuvesvik samtidigt som det skapas arbetstill­fällen både då fiskberedn­ingen ska byggas och sedan då verksamhet­en öppnar kommer arbetskraf­t behövas.

Skärgårdsv­erket Lavön som Västsvensk­a skaldjur kallar sin satsning, ska byggas redan i vinter. Först ut är byggstart av hamnen och kajer samt parkerings­ytor. Företaget planerar att ha invigning av verksamhet­en under våren 2023.

 ?? Bild: Erika Olofsson ?? Exploatöre­n har ansökt om att få ett arrende om tio år på marken under fårhuset. Fårhuset är tänkt att användas till förråd, vaktmäster­i och soprum.
Bild: Erika Olofsson Exploatöre­n har ansökt om att få ett arrende om tio år på marken under fårhuset. Fårhuset är tänkt att användas till förråd, vaktmäster­i och soprum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden