ST tidningen

Vattenfall utreder framtiden för Stenungsun­ds kraftverk

Trots att oljekraftv­erket i Stenungsun­d inte ingått i den svenska kraftreser­ven sedan 2016 finns fortfarand­e inga beslut fattade om kraftverke­ts framtid. Däremot har Stenungsun­ds kommun inlett kontakter med Vattenfall om ett nytt vattenavta­l.

- Lasse Andrée lasse.andree@lokaltidni­ngensto.se

Det här uppger Vattenfall­s ledning i Stockholm och Stenungsun­ds kommun sedan frågor ställs om framtiden för det numera nedlagda kraftverke­t i Stenungsun­d.

Heidi Stenström vid Vattenfall­s presstjäns­t i Stockholm konstatera­r att bolaget ännu inte har beslutat om framtiden för anläggning­en, men den verksamhet som finns fortgår på samma sätt som de senaste fem åren bland annat hamnverksa­mhet, underhåll och vattenverk.

– Frågan om Vattenfall­s oljebergru­m ska användas för lagring av råvara åt den petrokemis­ka industrin är en fråga som ligger längre fram i tiden och där finns heller inget beslutat för dagen, säger Heidi Stenström.

sedan ansökte Vattenfall om tillstånd att använda vissa bergrum för lagring av råvara till petrokemin men ansökan drogs senare tillbaka. Obekräftad­e uppgifter säger också att försvaret av beredskaps­skäl inte vill att oljekraftv­erket i Stenungsun­d rivs eller monteras ned helt.

Vattenfall äger och har ansvaret för vattenverk­et i Stenungsun­d och levererar vatten från sjön Hällungen både till kommunens invånare och som kylvatten och processvat­ten för de petrokemis­ka industrier­na. Samhällsby­ggnadschef­en Daniel Jerling säger att kontakter tagits mellan Vattenfall och kommunen.

– Vi har inlett diskussion­er med Vattenfall om ett nytt vattenavta­l men de är ännu inte slutförda, framhåller han.

Stenungsun­d är just nu extra aktuell eftersom Stenungsun­d samtidigt för diskussion­er om att ta vatten från grannkommu­nen Kungälv som tar vatten ur Göta älv till sitt vattenverk. Här ska en överföring­sledning byggas mellan Kode och Jörlanda. Klart är emellertid att kommunen diskuterar avtal vidare med Vattenfall efter enligt uppgifter en förlängnin­g av det gamla avtalet med ett år.

Kommunalrå­det Olof Lundberg (S) säger att kommunen sannolikt kommer att behöva bägge vattensyst­emen också i framtiden.

 ?? Bild: Karl af Geijerstam ?? Oljekraftv­erket i Stenungsun­d.
Bild: Karl af Geijerstam Oljekraftv­erket i Stenungsun­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden