ST tidningen

Nösundsför­ening uppmärksam­mas för sitt hälsoarbet­e

De har pubkvällar, vandringsl­eder och varmbadhus, som medlemmarn­a får ta del av. Aktivitete­r som är folkhälsof­rämjande på mer än ett sätt. Föreningen Nösund har utsetts till Årets Folkhälsop­ristagare på Orust.

- Erika Olofsson erika.olofsson @lokaltidni­ngensto.se

Årets Folkhälsop­ris delas ut varje år. I år är det Föreningen Nösund som får ta emot priset på 10 000 kronor från Folkhälsor­ådet.

– Det här är ett pris till hela Nösund. Vi är flera föreningar i samhället och många Nösundsbor är medlemmar i mer än en förening, så jag ser det som att priset går till samhället, säger Magnus Johansson, vice ordförande i Föreningen Nösund.

Det är en högst livskrafti­g förening som fått ta emot priset. Det finns cirka 300 medlemmar i föreningen, uppdelade i olika sektioner. En sektion ansvarar för varmbadhus­et, en annan för vandringsl­ederna och ytterligar­e en har koll på magasinet.

– Magasinet är från 1850, det skänktes till föreningen för att det skulle bedrivas ungdomsver­ksamhet. Magasinet har under alla år varit som en sjöbod för alla, när jag var ung var det vår fritidsgår­d, där hängde alla ungdomar.

Föreningen Nösund har lagt ned mycket arbete på att göra i ordning ett flertal vandringss­tigar i och runt samhället. Den längsta stigen är sju kilometer lång, men det finns kortare sträckor, det går även att promenera delsträcko­r. Stigen är utmärkt med markeringa­r och här finns även samhällets historik på tavlor längs med sträckorna. En av sträckorna går förbi föreningen­s lokal Sjöstugan och sedan vidare till magasinet. Sjöstugan används flitigt som festlokal, men om sommaren även för gymnastik och yoga, vintertid hålls här julmarknad­er.

– För oss är det viktigt att Nösund ska vara en attraktiv plats, en plats att trivas på. Därför försöker vi regelbunde­t arrangera aktivitete­r för Nösundsbor­na. Det kan vara pubkvällar, vi brukar ha ett fackeltåg, Valborgsel­d, seglingstä­vlingar, tennistävl­ingar och på vissa fredagskvä­llar är det bastu och lite mingel i varmbadhus­et, säger Eva Ossiansson, ordförande i föreningen.

Förutom raden av aktivitete­r ordförande­n räknar upp arrangeras även Nösundsdag­en, det har varit berättarfr­ukostar och Taubekväll­ar. Varje midsommar arrangeras ett firande i sjöstugan. Många äldre och ensamma går ner till sjöstugan för att slippa sitta ensamma.

– Det är mycket uppskattat. Alla tar med lite mat och så blir det ett stort trevligt knytkalas, säger Eva Ossiansson. Engagemang­et bland föreningen­s medlemmar är stort. Många hjälper till vid aktivitete­rna, städar toaletter och ser till att gemensamhe­tsytorna är fina.

– Städdagarn­a brukar faktiskt vara bland de roligaste. Har vi nyinflytta­de i Nösund brukar vi bjuda med dem dit, för till städdagarn­a kommer alla, just för att det brukar vara så trevligt där, skrattar Magnus.

Föreningen bildades 1971 och skulle i år firat 50 år, firandet har dock på grund av pandemin fått skjutas på framtiden. Nästa år ska det arrangeras en egen variant av Woodstockf­estival i samhället, med musiker och uppträdand­en. Eva och Magnus ser fram emot nästa års festival.

– Vi får ta föreningen­s jubileumsf­irande då i stället. Kan Göteborg flytta sitt 400-årsfirande så kan vi flytta vår 50-årsfest.

 ?? Bilder: Erika Olofsson ?? Eva Ossiansson och Magnus Johansson är båda engagerade i Föreningen Nösund. I bakgrunden syns föreningen­s byggnad Magasinet.
Bilder: Erika Olofsson Eva Ossiansson och Magnus Johansson är båda engagerade i Föreningen Nösund. I bakgrunden syns föreningen­s byggnad Magasinet.
 ?? ?? John Areblad, Bengt Thompson, Per Arvidsson och Mikael Hassler ingår i den grupp som planerat och ska renovera magasinet i Nösund.
John Areblad, Bengt Thompson, Per Arvidsson och Mikael Hassler ingår i den grupp som planerat och ska renovera magasinet i Nösund.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden