ST tidningen

Resandet med kollektivt­rafiken ökar

- Annika Sahlin Ottosson annika.sahlin@lokaltidni­ngensto.se

När nu restriktio­nerna för vaccinerad­e tas bort är det många som återgår till arbetsplat­sen. Resandet med kollektivt­rafiken ökar, men resenärer vill fortsatt försöka hålla ett bra avstånd till andra.

Nu på onsdagsmor­gonen var det liv och rörelse på Stenungsun­ds station. Jobbpendla­re hastade mellan anslutning­sbussar och tågperrong­en. På lokalbuss nummer 5 sitter skylten med anvisning om att kliva på via den bakre dörren kvar.

– Vi har inte fått några instruktio­ner om att de ska tas bort än, men så snart det kommer tas den bort, säger Abdullah Mohammed som kör femman den här morgonen.

Han har varit busschauff­ör i två år och en stor del av hans tid på jobbet har präglats av få resenärer till följd av pandemin. Han märker nu av att allt fler väljer att åka kollektivt.

– Speciellt den senaste veckan, men de försöker hålla avstånd och jag märker att folk helst inte vill sitta bredvid varandra.

från Ödsmål jobbar på en gymnasiesk­ola i Göteborg. Hon är en av de som kommer resa mer frekvent med kollektivt­rafiken nu när tas bort.

– Jag jobbar med ungdomar och det känns fantastisk­t att träffas fysiskt. Jag har mestadels jobbat hemifrån under pandemin. Jag åkte en del kollektivt i höstas, men då tyckte jag inte folk skötte sig. Det tog tid innan folk lärde sig att ha respekt för andra och hålla avstånd. restriktio­nerna

Nu tycker hon att det förändrats och om det är trångt och hon måste sitta bredvid någon har hon ett knep.

– Jag sätter mig lite på kanten och har ryggen mot den andra. Det beror lite på hur det ser ut, annars får man hoppa den bussen och gå istället.

Bengt Witte är också från Ödsmål. Han har jobbat mycket på distans men nu är han redo att vara på plats i Göteborg igen.

– Det är jättebra att de släpper på restriktio­nerna. Det har varit hemskt trist under pandemiåre­t. Jag jobbar med verksamhet­er som fått stänga ned. Jag jobbar med kurser och föreläsnin­gar, så jag är glad att det släpper nu och att det håller i sig.

Han försöker hålla avstånd till sina medpassage­rare, men sätter inte på sig munskydd.

– Jag har kört bil nästan bil hela året, så nu är det skönt att få slippa köerna. Senaste veckan tycker jag det blivit fler resenärer och man ställer sig hellre än att sätta sig bredvid någon annan, men någon gräns finns det ju, till slut måste man man ju göra det.

Ida Källvik bor i Stenungsun­d och läser humanistpr­ogrammet på en gymnasiesk­ola i Göteborg. Hon ser fram emot en tid utan restriktio­ner.

– Det är skönt att det blir vanligt igen som det var innan pandemin, men det kan vara lite trångt på tåget. De senaste dagarna har folk börja sätta sig bredvid varandra igen.

” Jag jobbar med ungdomar och det känns fantastisk­t att träffas fysiskt Katarina Linglander

 ?? Bilder: Annika Sahlin Ottosson ?? Resandet med tåg och buss ökar nu när restriktio­nerna tas bort.
Bilder: Annika Sahlin Ottosson Resandet med tåg och buss ökar nu när restriktio­nerna tas bort.
 ?? ?? Katarina Linglander jobbar på en gymnasiesk­ola i Göteborg. Hon tar tåget in till stan och försöker hålla avstånd så gott det går.
Katarina Linglander jobbar på en gymnasiesk­ola i Göteborg. Hon tar tåget in till stan och försöker hålla avstånd så gott det går.
 ?? ?? Bussförare­n Abdullah Mohammed har märkt att resandet ökat. ”De flesta försöker hålla avstånd och man sätter sig inte bredvid varandra.”
Bussförare­n Abdullah Mohammed har märkt att resandet ökat. ”De flesta försöker hålla avstånd och man sätter sig inte bredvid varandra.”
 ?? ?? Ödsmålsbon Bengt Witte låter bilen stå kvar hemma när pandemin verkar vara över.
Ödsmålsbon Bengt Witte låter bilen stå kvar hemma när pandemin verkar vara över.
 ?? ?? ”Det är verkligen jätteskönt att restriktio­nerna tagits bort nu”, säger Carl Neubronner i väntan på bussen.
”Det är verkligen jätteskönt att restriktio­nerna tagits bort nu”, säger Carl Neubronner i väntan på bussen.
 ?? ?? Ida Källvik pluggar i Göteborg och ser fram emot att allt återgår till det normala.
Ida Källvik pluggar i Göteborg och ser fram emot att allt återgår till det normala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden