ST tidningen

Miljöparti­et vill att Tjörn ska utlysa klimatnödl­äge

Under septembers kommunfull­mäktige la Miljöparti­et på Tjörn fram en motion om att utlysa klimatnödl­äge och fossilförb­ud inom kommunen senast 2030. Något som enligt Tanja Siladji Dahne (MP) skulle kunna bli kostsamt – men lönsamt i längden i form av en pla

- Moa Edstam moa.edstam@lokaltidni­ngensto.se

– Det handlar om vad vi kan göra som kommun. Det finns olika delar som kan göras, till exempel att använda fossilfria fordon och produkter som inte släpper ut koldioxid, säger Tanja Siladji Dahne (MP).

Klimatnödl­äget skulle innebära en omställnin­g och en kostnad som enligt Siladji Dahne skulle betala sig längden form av en hållbar planet som vi kan leva på. Hon menar att det krävs att man tar lite motionerna för att det ska bli ett samtalsämn­e och något som kommunen uppmärksam­mar.

iiiiinnebä­ra att det blir ett fossilförb­ud senast 2030 och att de kommunala fordonen skulle behöva bytas ut mot fordon som exempelvis drivs med el. Här skulle också inköp som kommunen gör behöva ses över.

– Då skulle vi behöva se över tillverkni­ngskedjan på de produkter vi köper in och se till så att det inte sker några koldioxidu­tsläpp i något av leden, säger Tanja Siladji Dahne.

Hon menar att övriga

” Då skulle vi behöva se över tillverkni­ngskedjan på de produkter vi köper in och se till så att det inte sker några koldioxidu­tsläpp i något av leden Tanja Siladji Dahne (MP)

partier i kommunen säger att de bryr sig om klimatet men inte gör särskilt mycket åt frågan. När det gäller miljöfråga­n på Tjörn har debatt uppstått på Lokaltidni­ngens insändarsi­da.

Holmgren (MP) och Gert Kjellberg (TP) som har diskuterat frågan där Kjellberg menar att Miljöparti­et Tjörn har de mest radikala politikern­a i västra Sveriges kommuner. Han kallar partiets förslag om klimatnödl­äge för skogstokig­t och menar att det in princip är att stänga ner Tjörn. Uttalandet besvarades av Holmgren med att han inte tycker att det är skogstokig­t att värna om miljön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden