ST tidningen

Eleverna ordnade egen bokmässa

När Bokmässan i Göteborg i år ställde om för ett begränsat antal besökare tog Billströms­ka folkhögsko­lan saken i egna händer och skapade sin egen mässa. Under veckan som gick ordnades då både en utställnin­g, olika workshops och aktivitete­r på temat berätt

- Camilla Moestedt camilla.moestedt@lokaltidni­ngensto.se Jenny Förander Joakim Hulterströ­m Catrin Hansson Camilla Moestedt redaktion@lokaltidni­ngensto.se

Det frossades också i litteratur i största allmänhet, genom att eleverna dels vid en vägg kunde sätta upp lappar med boktips till varandra, dels kunde välja en alldeles egen bok att ta med sig hem från en presentbok­smonter.

– Här skulle jag vill jag rikta en särskilt tack till Tjörns och Stenungsun­ds bibliotek som båda gjorde detta möjligt genom att skänka generösa bokkassar till oss, säger Gunilla Forsman, svensklära­re på skolan.

det ett uppskattat initiativ av eleverna, varav de som går på skolans allmänlinj­e och ordnat basutställ­ningen, under torsdagen även deltog i olika poesi- och novellwork­shops, samt kunde lyssna på upplästa skräckberä­ttelser av skolans lärare i biblioteke­t.

– Enligt de nedskrivna elevreflek­tioner vi fått in efter mässan känns det som att det blev väldigt lyckat, trots att vi i år inte kunde delta på Bokmässan i Göteborg, vilket vi normalt sätt har en stark tradition av att göra tillsamman­s med våra elever, säger Gunilla Forsman.

En av de elever som besökte skolans mässa skriver till exempel:

”Det var mycket intressant att ta del av sådant som jag vanligtvis inte är speciellt intressera­d av, t ex zombies, varulvar och deckare, eftersom alla hade ställt fram saker på ett så intressant sätt att jag blev nästan sugen på att läsa/se på filmer i fler olika genrer. Efter det här hade jag gärna haft ett Harry Potter maraton, vilket jag aldrig ens funderat på innan.”

En annan elev skriver att det även var kul att få informatio­n gällande sägnen och sagor som har varit aktuella på Tjörn, då det var någonting denne inte hade någon aning om innan.

skriver att hen nu blivit inspirerad att börja läsa mer, vilket var precis det Gunilla Forsman och de andra lärarna på skolan hoppats på.

– Sedan är vår förhoppnin­g förstås också att nästa år kunna besöka den ”riktiga” Bokmässan som vanligt igen, för att de ska få ännu mer inspiratio­n och läslust i den miljön med alla aktivitete­r och författarb­esök som anordnas där. och hjälpt en person åtminstone växelvis avstängd i drygt 20 minuter till, sade Mikael Lindgren, larm- och ledningsop­eratör vid räddningst­jänsten, vid klockan 23.30.

En timme senare uppgav räddningst­jänsten att de lämnat platsen och att vägen åter var helt öppen. Runt samma tid meddelade polisen att en person blivit avförd till sjukhus med nacksmärto­r.

På fredagmorg­onen uppger polisen att båda inblandade förts till Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

– Epatraktor­föraren är avförd med ambulanshe­likopter till Sahlgrensk­a. Det är en tjej i 18-årsåldern och det finns uppgifter om att den här tjejen kan vara allvarligt skadad, säger Christer Fuxborg, polisens presstales­person.

Han bekräftar uppgiften om att någon försökt att göra en omkörning, fått möte, bromsat varefter krocken var ett faktum.

Föraren av personbile­n är en man 20-årsåldern.

– Han fördes med ambulans till Sahlgrensk­a. Inga förhör har hållits. Vårdande insatser får gå före samtal med oss, säger Christer Fuxborg.

En anmälan om misstänkt vårdslöshe­t i trafik ska dock ha upprättats, enligt uppgifter från Herman Egelström, stationsbe­fäl vid polisen i Södra Fyrbodal, senare under fredagsför­middagen.

i

 ?? Bild: Billströms­ka folkhögsko­lan ?? Billströms­ka folkhögsko­lans elever minglade i förra veckan på hemmaplan då de ordnade en lokal bokmässa på skolan.
Bild: Billströms­ka folkhögsko­lan Billströms­ka folkhögsko­lans elever minglade i förra veckan på hemmaplan då de ordnade en lokal bokmässa på skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden