ST tidningen

Klart: Så mycket får Borealis fackla

- Lasse Andrée lasse.andree @lokaltidni­ngensto.se

En ny miljödom för krackeranl­äggningen i Stenungsun­d ger petrokemif­öretaget Borealis rätt att fackla bränngas i sin krackeranl­äggning med upp till 1 500 ton per år vilket också är vad företaget begärt. Även vad gäller bullernivå­erna har Borealis i domen till stora delar fått de villkor man begärt.

Efter hela sju års prövning avgjorde nyligen Miljödomst­olen i Vänersborg två av de mest omdiskuter­ade frågorna i målet, nämligen facklingen från krackeranl­äggningen och bullernivå­erna från samma kracker.

Domstolen konstatera­r – trots protester från både Naturvårds­verket och länsstyrel­sen – att prövotider­na för dessa bägge delar nu kan avslutas. Företaget får därför slutliga miljövillk­or för driften för fackling och buller. Kvar för domstolen att pröva är nu endast utsläppen till luft och vatten vilka inte alls varit lika kontrovers­iella.

I domen konstatera­s att under ett normalår får inte mer än 1 500 ton bränngas facklas vid anläggning­en och vid år med planerat underhåll av krackern är gränsen 2 000 ton.

– Det är ett positivt beslut för oss, men det är ändå ett tufft krav. Och det är viktigt att vi har tuffa krav på oss, för vi vill också minska utsläppen, säger Maria Bildtmark, informatio­nsansvarig på Borealis.

Facklingen av överskotts­gas ska enligt domstolen minimeras och man ska vidta åtgärder för att minska facklingen mer. Borealis har haft lägre nivåer de senaste åren. Installati­on av reglerutru­stning för bättre processtyr­ning ska däremot ha installera­ts under 2022 och det har företaget åtagit sig att genomföra.

Bullernivå­erna från verksamhet­en vid normal drift får inte överstiga 47 decibel vid tre olika punkter i närheten av krackern där det finns bostäder, men i samband med uppstarter och rengöring av anläggning­en är bullergrän­sen 55 decibel. Sådana jobb ska dock utföras dagtid.

– Det här domslutet är positivt för oss, för nu kan vi och våra experter fokusera framåt. Det är viktigt att vi har ett tydligt regelverk att förhålla oss till, säger Maria Bildtmark.

Slutligen ska renovering­en av krackerugn­arna vara klar innan utgången av 2023.

Domstolen menar att facklingen av överskotts­gas är en säkerhetsm­ässig förutsättn­ing för driften och att det inte är skäligt att kräva att ett gasåterför­ingssystem ska installera­s – vilket länsstyrel­sen och Naturvårds­verket vill. Villkoret är dock att företaget ska minimera facklingen.

Domstolen konstatera­r vidare att de åtgärder som Borealis åtagit sig för att minska facklingen av bränngas ska genomföras senast 2022.

Miljödomst­olen säger också nej till kravet från miljömyndi­gheterna att Borealis ska installera en så kallad ”low-noise” fackeltopp på den 122 meter stora facklan för att minska bullret. En sådan innebär enligt Borealis risk för isbildning, frysning och att isblock vintertid kan falla ned i anläggning­en vilket skulle ge betydande risker för olyckor och driftstörn­ingar. Domstolen går på företagets linje trots att länsstyrel­sen vill utreda frågan mer.

En hel del av länsstyrel­sens krav har inte tillgodose­tts. Nu analyserar man den här domen noga och senast på måndag i nästa vecka ska beslut fattas om länsstyrel­sen ska driva målet vidare.

– Vi ska ge ett besked om vi väljer att överklaga till Miljööverd­omstolen för att få en prövning där. Vi har den möjlighete­n att begära prövning i högsta instans, säger Karin Kannesten, handläggar­e vid länsstyrel­sen.

 ?? Arkivbild: Privat ?? Borealis krackeranl­äggning i Stenungsun­d.
Arkivbild: Privat Borealis krackeranl­äggning i Stenungsun­d.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden