ST tidningen

Stenungsun­d på listan över de värsta miljöbovar­na

- Louise Jungmalm louise.jungmalm@lokaltidni­ngensto.se

Borealis är föga förvånande med på listan över Sveriges värsta co2-utsläppare. Flera västsvensk­a bolag finns med på listan, och på åttonde plats ligger petrokemin i Stenungsun­d.

Den svenska industrin står för en stor del av utsläppen, och släpper tillsamman­s ut mer än hela Sveriges transporte­r. De 15 industribo­lag som toppar listan står för en fjärdedel av alla svenska utsläpp, visar en granskning av SVT Nyheter.

Flera västsvensk­a bolag finns med på listan, och på åttonde plats ligger petrokemin i Stenungsun­d.

– Det här är ju en lista som finns varje år, och det är egentligen ingen nyhet att vi är med på den. Det är en lista som består av mycket av basindustr­in i Sverige och det är klart, alla vi använder ju fossila råvaror i våra processer, säger Anders Fröberg, projektled­are och vd för Borealis i Sverige.

Borealis har ett mål att vara klimatneut­rala till 2045 och Anders Fröberg menar att hela koncernen jobbar hårt för att kunna nå det på olika sätt.

Han tycker inte att det är skamligt att vara med på listan i dagens läge.

– Egentligen inte, det finns ju ett regelverk kring det här och vi vet att basindustr­in står för ett antal utsläpp och vi vet att det kanske är den svåraste delen att ställa om, men samtidigt finns det stora möjlighete­r.

En av de möjlighete­rna är kemisk återvinnin­g av plast. Borealis har nyligen fått bidrag för en förstudie och om projektet kan sjösättas menar Anders Fröberg att det skulle kunna minska utsläppen med hundra tusen ton.

– Inte direkt, men indirekt. Det vi gör då är att ta bort plastavfal­l från förbrännin­gen och använder det som ny råvara i stället.

Några enkla knep eller snabba lösningar för att komma bort från topplistan finns dock inte, menar han.

– Det här är ett arbete vi måste göra och investera pengar i över tid. Vi måste ha tag i förnybara råvaror och investera i kemisk återvinnin­g, säger Anders Fröberg.

 ?? Arkivbild: Karl af Geijerstam ?? Ingången till Borealis i Stenungsun­d.
Arkivbild: Karl af Geijerstam Ingången till Borealis i Stenungsun­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden