ST tidningen

Forskaren: Tillgången på hummer har förbättrat­s

Tillgången på hummer har förbättrat­s något under senare år men beståndet är rent allmänt svagt – speciellt om man jämför med hur det såg ut på 50-talet. En hel del forskning är på gång för att studera tillgången och hur havsmiljö påverkar den.

- Lasse Andrée lasse.andree@lokaltidni­ngensto.se

Det här konstatera­r Andreas Sundelöf, forskare vid SLU:s Havsfiskel­aboratoriu­m i Lysekil, som följer hummerfisk­et varje år och granskar data om tillgång och påverkan på bestånden.

– Vi uppfattar att det skett en viss förbättrin­g under de senaste åren men vi arbetar med analyser av de data vi samlat in. Vi har också fått in material som visar att tillgången verkar vara bättre långt uppe i norra Bohuskuste­n, alltså i Strömstad, och kring Göteborg än i mellersta Bohuslän men vi vet inte vad det beror på. Vi vet till exempel inte om olika havsströmm­ar eller olika typer av bottenförä­ndringar påverkar bestånden.

Andreas Sundelöf säger vidare att man inte fått in några rapporter om amerikansk hummer de senaste åren men man uppmanar fortsatt hummerfisk­are att omedelbart larma till Havsfiskel­aboratorie­t om man får amerikansk hummer. Det är en främmande art i svenska vatten som via andra bakteriest­ammar kan ställa till stora problem för tillgången på hummer.

Andreas Sundelöf säger att man vid Havsfiskel­aboratorie­t också tittar på vilken effekt de begränsnin­gsregler för fritidsfis­kare som infördes för några år sedan har fått för bestånden.

– Vi har sett en skillnad genom att färre flöten ligger i vattnet numera än tidigare och vissa har fått mer hummer. Däremot ska vi utvärdera om det påverkar bestånden.

Bestånden av havskräfta är däremot är mycket bra längs den bohuslänsk­a kusten, enligt Andreas Sundelöf.

– Det vågar vi säga. Man fiskar inte ens upp kvoterna helt och hållet. Det är dock en skillnad mellan hummer och havskräfta. Den senare arten är marknadspå­verkad medan hummern är mer så att säga intressest­yrd.

Kustbevakn­ingens ledningsce­ntral konstatera­r att hummerfisk­arna generellt har skött sig bra. Man har inte haft några beslag utan det har enbart handlat om någon enstaka tina med för liten flyktöppni­ng och man har inte heller haft några sjöräddnin­gsuppdrag i samband med hummerfisk­et.

” Man fiskar inte ens upp kvoterna helt och hållet. Andreas Sundelöf

 ?? Bild: Elin Rantakokko ?? Andreas Sundelöf, forskare vid SLU:s Havsfiskel­aboratoriu­m i Lysekil. Arkivfoto.
Bild: Elin Rantakokko Andreas Sundelöf, forskare vid SLU:s Havsfiskel­aboratoriu­m i Lysekil. Arkivfoto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden