ST tidningen

Ytterligar­e en tjänst på byggsektor­n har köpts ut

I april köptes sektorchef­en för miljö och bygg ut från sin tjänst. Ytterligar­e en person med anställnin­g på samma avdelning har dessutom lösts ut från sin tjänst. Kostnaden för detta är närmare två miljoner kronor.

- Erika Olofsson erika.olofsson@lokaltidni­ngensto.se

Det har under en längre tid stormat rejält på miljö och byggsektor­n i Orust kommun. I april fick sektorchef­en för miljö och bygg lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan. Ytterligar­e en tjänsteper­son vid samma sektor har fått lämna sin tjänst. Även denna tjänst ska ha avslutats i början av året, ungefär samtidigt som sektorchef­en fick lämna sin post.

En konsult sattes in som tillförord­nad sektorchef, avgångsved­erlag för den tidigare sektorchef­en och merkostnad­er för konsulten uppgår till närmare två miljoner kronor. Anställnin­gen av medarbetar­en vid enheten, avslutades i samförstån­d, påpekar Anne Kolni (M), ordförande miljö byggnadsnä­mnden.

– Vi har valt att avsluta en tjänst där personen i fråga var långtidssj­ukskriven, detta hände innan sektorchef­en fick lämna sitt uppdrag. Det gjordes en överenskom­melse med den anställde och kommunen om att avsluta tjänsten.

ioch

bygg har ett underskott om närmare fem miljoner kronor, där kostnaden för avgångsved­erlag är en stor del. Enligt miljö och byggnadsnä­mndens ordförande Anne Kolni (M) har sektorn räknat med att det skulle bli ett underskott. Flera parametrar spelar in, påpekar hon.

– Vi har anställt två nya handläggar­e och bytt chef, det tillsamman­s med förlorad inkomst för bygglovsav­gifter på grund av lång handläggni­ngstid gjorde att vi fick ett underskott som vi kalkylerat med, säger Anne Kolni.

bygglovsav­gifterna blev 1,7 miljoner lägre än vad som väntats. Anledninge­n är den långa handläggni­ngstiden och kön som då bildats för bygglovsan­sökningar. Enligt Anne Kolni sätts nu stort fokus på att minska handläggni­ngstiderna för bygglovsan­sökningar. Sju beslut per handläggar­e och månad ska göras enligt nya direktiv från tillförord­nad sektorchef. De två nya handläggar­na som anställts ska leda till att fler ärenden kan beslutas.

– Om vi inte tar in några nya krafter växer högarna, investerin­gar måste göras. Vi håller på att införa en e-tjänst som ska underlätta vid all bygglovsha­ntering. Målet är att våra handläggar­e ska kunna börja hantera ett ärende samma vecka de kommer in och direkt kunna kommunicer­a med den sökande.

 ?? Bild: Stefan Edentoft ?? Det ska bli enklare att söka bygglov på Orust. En e-tjänst ska införas som ska underlätta både för den som söker och för handläggar­na.
Bild: Stefan Edentoft Det ska bli enklare att söka bygglov på Orust. En e-tjänst ska införas som ska underlätta både för den som söker och för handläggar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden