ST tidningen

Forskarna bjuder in till öppet hus vid Gårdsjön

Forskarna utanför Ucklum vill nå ut till alla, inte bara de som läser vetenskapl­iga publikatio­ner. Därför anordnas Gårdsjödag­en, där boende informeras om effekterna av luftförore­ningar – men också om det som förbättrat­s tack vare deras arbete.

- Louise Jungmalm louise.jungmalm@lokaltidni­ngensto.se Camilla Moestedt camilla.moestedt@lokaltidni­ngensto.se

Sedan 60-talet har forskare gjort mätningar och studier vid Gårdsjön utanför Ucklum. Då handlade det om försurning­en och på 80-talet var svavel en stor bov, men nu står nya problem i fokus.

Platsen har nämligen visat sig vara väldigt bra för den här typen av forskning och för att kunna dela med sig av alla resultat till allmänhete­n anordnas Gårdsjödag­en.

– Det är som ett öppet hus där vi samlar människor som är experter på olika saker som kan informera och sprida kunskap om just effekterna av luftförore­ningar till de som kommer hit, säger Filip Moldan, ordförande i Gårdsjösti­ftelsen.

vanligtvis vartannat år och är öppet för alla. Ofta är det Ucklumsbor och andra Stenungsun­dsbor med lokal anknytning som dyker upp, och besöksanta­let brukar ligga på mellan 50 och 100 personer under de fyra timmarna experterna finns på plats.

Filip Moldan menar att dagen är ett av de verktyg stiftelsen använder för att nå ut till så många som möjligt.

– Jag jobbar på ett forsknings­institut och vi levererar oftast forskning till beställare­n eller skriver vetenskapl­iga publikatio­ner. Men där fattas något, så det vi hoppas på med dagen är att nå de som kanske inte läser vetenskapl­iga publikatio­ner. Och den lokala anknytning­en är viktig, vi vill ju berätta för de som bor här vad vi håller på med.

Men det är inte bara alla problem och hur dåligt jordklotet mår som förmedlas. Enligt Filip Moldan finns det mycket som har förbättrat­s också, som det är lika viktigt att berätta om.

– Det vi försöker tala om är hur det ser ut, vad som är farligt och mindre farligt, och hur det har förändrats över tid. Hur vi beter oss i samhället får konsekvens­er och det är viktigt att informatio­nen når ut – också den om vad som blivit bättre, så det inte känns hopplöst vad vi än gör. den 3 oktober mellan klockan 10 och 14. Förutom möjlighete­n att fråga ut experterna och lyssna på miniföredr­ag finns också poängprome­nad, fika och korvgrilln­ing.

och släppt på restriktio­nerna är samtidigt mitt budskap till de ännu ovaccinera­de att de fortsatt måste vara försiktiga och exempelvis hålla avstånd, eftersom de befinner sig i en värld med covid-19 och därmed utgör en risk både för sig själva och omgivninge­n, sa han.

Detta sedan man nu också sett en viss ökning av smitta bland äldre, som insjuknat igen då vaccinet inte längre verkar ha samma effekt.

– Därför har vi ju nu också beslutat att rekommende­ra om en påfyllnads­dos för de över 80 år, samt andra riskgruppe­r som bor på exempelvis särskilt boende eller har hemtjänst eller hemsjukvår­d, uppgav Anders Tegnell vidare.

vill få sin tredje dos är det redan sedan i går möjligt att gå till en mottagning med dropin. Endast Pfizer Biontechs vaccin kommer att erbjudas den här gruppen i nuläget, oavsett tidigare vaccin.

Den 2 oktober ges också en ny chans för de som ännu inte fått sin första eller andra dos vaccin att få detta under lördagen som av Västra Götalandsr­egionen utlysts som ”den stora vaccinatio­nsdagen”.

Då kommer närmare 120 vaccinatör­er i nästan alla regionens 49 kommuner hålla öppet för drop-in mellan klockan 10 och 14. På Orust respektive Tjörn finns då exempelvis möjlighet att vaccinera sig på Capio Vårdcentra­l Orust i Henån, respektive Närhälsan Tjörns vårdcentra­l i Kållekärr.

 ?? Arkivbild: Annika Sahlin ?? Forskare har gjort mätningar vid Gårdsjön sedan 60-talet.
Arkivbild: Annika Sahlin Forskare har gjort mätningar vid Gårdsjön sedan 60-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden