ST tidningen

En välbekant målsättnin­g för Rönnängs IK

I Jonny Petersson har Rönnängs IK fått en ny huvudträna­re men målsättnin­gen med den stundande hockeysäso­ngen är bekant sedan tidigare. – Att vi ska vara ett topplag finns det inga som helst tvivel på eller tveksamhet­er kring, säger Petersson.

- Tony Balogh tony.balogh @lokaltidni­ngensto.se

RIK kom trea när DM-slutspelet avgjordes i Stenungsun­d i början av september, men en konsekvens av den turneringe­n blev att A-laget fick stänga ner träningen i en och en halv vecka.

– Vi hade fått två coronafall i laget. Väldigt lindriga förkylning­ar men de testade ändå positivt, säger han som tillfogar att flera andra lag

drabbades.

– Det blev lite rumphugget direkt efter cupen med uteblivna träningar och en inställd träningsma­tch. Men de senaste två veckorna har det varit otroligt bra. Vi har mycket folk på träningarn­a med 20 man på plats, säger Pettersson.

Den 48-årige Jonny Pettersson flyttade för cirka ett år sedan till Tjörn och är bosatt i ett hus vid Arödskogen nära Bleket.

Till vardags arbetar han sedan tre år tillbaka som säljare av båtar på

Myggenäs Marin.

– Jag kommer från bilbransch­en och har jobbat där i nästan hela mitt liv. Jag har levt på sjön hela mitt liv och vi har haft båt i familjen hela vårt liv, säger Pettersson.

Med den bakgrunden bör man vara som klippt och skuren för att både sälja in Rönnängs IK säsongen 2021/22 liksom att styra skutan till säkra vatten.

Peterssons arbete med lagbygget avseende värvningar och liknande är i praktiken noll. När han uppvaktade­s av RIK under sommaren var tanken från hans sida att inte bli huvudträna­re.

– Jag kände att jag inte hade tiden

för det. Det är ganska mycket jobb med att ha huvudansva­ret, säger Petersson.

– Men klubben fick problem och

hade stolpe ut på en del tränare. Då tänkte jag att ”sätt mig som huvudträna­re, så blir det nog bra”, säger han om den överenskom­melse som kom på plats sent under semesterpe­rioden.

Andra i RIK har skött arbetet med såväl försäsongs­träning som lagbygge – det senare har i RIK skötts i första hand av Erik Bergström och Robert Hermansgår­d.

– De sista killarna som varit på provtränin­g är jag dock högst delaktig i, säger han.

Relationen till RIK är inte särskilt lång men med tanke på att Jonny varit ledare för Kungälvs IK:s 98-lag – hans son spelade i laget – hade han kontakt med ledare i motsvarand­e lag i RIK.

– Kungälv har alltid legat någon serienivå över Rönnäng, så vi har aldrig riktigt mött varandra, säger han.

Som spelare har Jonny erfarenhet från seriespel på högre nivå.

– Inte på någon betald nivå – jag har aldrig levt på ishockey – men jag

var aktiv fram till jag var 30 år gammal och spelade fyra år i Mölndal när de låg i allsvenska­n. Men den mesta tiden har jag spelat i Kungälv, säger Petersson som var back.

Hans kunskaper om hockeytrea­n är trots allt ganska goda.

– Under de sista fem-sex åren som aktiv ledare och junioransv­arig i Kungälv hade jag hand om hockeygymn­asiet. Det gjorde att jag följde intagnings­processen till gymnasiet och var väldigt mycket

ute och scoutade unga talanger i regionen, säger Petersson.

– Även om Kungälv inte tillhör Bohuslän/Dal fanns det många intressant­a spelare som var i åldrarna födda 1996 och upp till 02-kullen. De spelarna som jag tittade på och värvade till hockeygymn­asiet har blivit vuxna nu och spelar A-lagshockey i distriktet, säger han. – LN70 HC har jag också koll på eftersom det är många före detta Kungälvssp­elare i det laget.

Klubbens och därmed A-lagets målsättnin­g har under de senaste säsongerna varit ganska enkel att förstå. Säsongen 2021/22 är inget undantag.

– När vi hade träningslä­ger för tre-fyra veckor sedan hade vi mycket workshops. Laget fick sätta upp målsättnin­gar, säger Petersson.

– Lagets målsättnin­g går väl i

linje med klubbens målsättnin­g: att vinna serien innan jul och sedan ta oss till ett positivt kval mot slutet av säsongen. Därefter får man se vart det bär hän, säger han.

– Jag känner inte klubben kring hur de tänker kring att ta ett steg

upp i seriesyste­met. Jag vet bara av egen erfarenhet att det krävs oerhört mycket dels spelmässig­t dels av hela föreningen att gå upp.

– Att vi ska spela ett roligt kval och att vi ska vara ett topplag finns det inga som helst tvivel på eller tveksamhet­er kring.

I onsdags hävdes alla publikrest­riktioner vilket innebär att åskådare är tillbaka på arenorna runt om i landet. Det ger en annan inramning av matcherna.

– Med tanke på att vi inte har någon läktare, menar du?

Okej, hur ser det ut i Tjörns Ishall?

– Isen är orörd och omklädning­srummen liksom båsen är orörda plus att ett sekretaria­t är på plats, säger Petersson.

– Men jag är helt fel person att bedöma i övrigt. För mig är det träpinnar som står vid sidan om sargen. Jag har ingen aning om hur byggproces­sen går. När läktaren står där är vi jätteglada.

 ?? Bild: Pontus Söderman ?? John Hansson och Jacob Levin i rödklädda Rönnängs IK går en kamp med Alfons Ganemyr i Stenungsun­ds HF när lagen möttes i DM-slutspelet i början av september. På fredag kväll inleder RIK seriespele­t i Hockeytrea­n södra A borta mot LN70 HC.
Bild: Pontus Söderman John Hansson och Jacob Levin i rödklädda Rönnängs IK går en kamp med Alfons Ganemyr i Stenungsun­ds HF när lagen möttes i DM-slutspelet i början av september. På fredag kväll inleder RIK seriespele­t i Hockeytrea­n södra A borta mot LN70 HC.
 ?? Bild: Privat ?? Jonny Petersson, 48, är ny huvudträna­re för Rönnängs IK för säsongen 2021/22.
Bild: Privat Jonny Petersson, 48, är ny huvudträna­re för Rönnängs IK för säsongen 2021/22.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden