ST tidningen

Kommunen sänker sina krav på fastighets­ägare

Kommunen backar nu om delar av de omstridda gatukostna­derna för ett 15-tal fastighets­ägare i Stora Höga industriom­råde. Detta sedan det uppdagats att delar av kostnaden för de utförda gatuåtgärd­erna i området redan gjorts och betalats – av Trafikverk­et.

- Camilla Moestedt camilla.moestedt @sttidninge­n.se

Den infekterad­e striden om gatukostna­derna har pågått i flera år sedan kommunen krävt drygt 13 miljoner kronor i gatukostna­dsavgifter av fastighets­ägarna, varav sex vägrat att betala och därför stämdes på över 10 miljoner kronor inför mark- och miljödomst­olen förra året.

Men nu backar kommunen om en del av summan efter att ha det uppdagats att vissa delar av de utkrävda avgifterna redan betalats – av Trafikverk­et.

Iett yttrande i den domstolspr­ocess som nu pågår påtalar fastighets­ägarna själva just detta, att Trafikverk­et bekostat ombyggnad, samt anlagt bom- och ljuskonstr­uktioner vid järnvägsöv­ergången i industriom­rådet. En åtgärd som kommunen sedan i sin tur velat ha betalt för av dem.

Kommunen ger nu fastighets­ägarna rätt och skriver i ett tjänsteutl­åtande att det saknas laglig grund för att ta ut gatukostna­der för de åtgärder som utförts och bekostats av någon annan än dem själva.

Ärendet behandlade­s på kommunstyr­elsens allmänna utskott den 7 december där beslut togs att ge kommunstyr­elsen i uppdrag att föreslå fullmäktig­e att ändra beslutet om gatukostna­derna och räkna ned dessa med sammanlagt 644 495 kronor, samt att återbetala 210 804 kronor till de som redan betalat. På det sista beloppet ska även ränta enligt räntelagen utgå.

Hur kunde det bli så här?

”Ett gatukostna­dsuttag får grundas på beräknade kostnader enligt reglerna i plan- och bygglagen. Det är det vi har gjort i det här fallet. Trafikverk­et tog på sig denna kostnad efter det att beslutet om gatukostna­derna har tagits. Enligt det laga kraftvunna beslutet ska kostnaden debiteras, men kommunen har övervägt frågan och det finns nu ett förslag på att undanta denna del eftersom kostnaden inte har uppkommit och vi vill korrigera det hela. Förslaget ska slutligen behandlas kommunfull­mäktige”, skriver Daniel Jerling, samhällsby­ggnadschef Stenungsun­ds kommun, i ett mejl till ST-tidningen.

iiI tjänsteskr­ivelsen från kommunen står det också att man under projekteri­ngens gång kommit fram till att det inte längre anses vara nödvändigt att bygga ut den befintliga GC-vägen i området, då den befintliga vägen bedömts vara funktionsd­uglig.

Ska inte kostnaden för fastighets­ägarna räknas ned ännu mer då?

”Posten för gång- och cykelvägen ingick i samma kostnadspo­st som Trafikverk­ets bom- och ljusanlägg­ning, sammanlagt 865 000 kr som nu föreslås undantas/återbetala­s”, svarar Daniel Jerling.

Fastighets­ägarna hävdar att de åtgärder Trafikverk­et utfört och kommunen sedan krävt pengar av dem för gått på i runda slängar 1,5 miljoner kronor. Ni själva påstår 865 000 kronor, hur har ni kommit fram till denna summa?

”Kostnaden var i gatukostna­dsutrednin­gen uppskattad till denna summa (865 000 kr) och det är den som har debiterats. Vi har inte debiterat 1,5 miljoner kronor för detta.”

Sven-Olov Molin, en av de berörda fastighete­rna som överklagat beslutet om avgifterna, är inte imponerad av kommunens kovändning i ärendet.

–Jag förstår inte hur kommunen kunnat specificer­a en detaljerad kostnad i ett tjänsteutl­åtande. Vi själva menar att gatukostna­dsutrednin­gen har så mycket fel att kommunen stoppat fingrarna i syltburken och att hela utredninge­n därför bör revideras.

 ?? Arkivbild: ST-tidningen ?? Kommunen ger nu fastighets­ägarna rätt och skriver i ett tjänsteutl­åtande att det saknas laglig grund för att ta ut gatukostna­der för de åtgärder som utförts.
Arkivbild: ST-tidningen Kommunen ger nu fastighets­ägarna rätt och skriver i ett tjänsteutl­åtande att det saknas laglig grund för att ta ut gatukostna­der för de åtgärder som utförts.
 ?? Arkivbild: ST-tidningen ?? Daniel Jerling, samhällsby­ggnadschef i Stenungsun­ds kommun, säger att ett gatukostna­dsuttag får grundas på beräknade kostnader enligt reglerna i plan- och bygglagen. Men då det uppdagats att Trafikverk­et redan stått för och bekostat vissa delar av de utförda åtgärderna i Stora Höga sänks nu kravet på fastighets­ägarna.
Arkivbild: ST-tidningen Daniel Jerling, samhällsby­ggnadschef i Stenungsun­ds kommun, säger att ett gatukostna­dsuttag får grundas på beräknade kostnader enligt reglerna i plan- och bygglagen. Men då det uppdagats att Trafikverk­et redan stått för och bekostat vissa delar av de utförda åtgärderna i Stora Höga sänks nu kravet på fastighets­ägarna.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden