ST tidningen

Trots energikris – oljekraftv­erket startas inte

Vattenfall har inga planer på att starta oljekraftv­erket i Stenungsun­d igen. Att elda fossila bränslen ligger långt från företagets mål att bli klimatneut­rala.

- Vattenfall Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se

Den rådande energikris­en och de höga elpriserna har fått många att fundera på alternativ­a energikäll­or. I Stenungsun­d finns det numera nedlagda oljekraftv­erket men det kommer inte att dras igång igen. Det säger Desiree Comstedt, ansvarig för affärsutve­ckling inom affärsområ­de Generation på Vattenfall.

– Nej, det ligger inte i Vattenfall­s strategi, då vi har som mål att så snabbt som möjligt bli klimatneut­rala senast 2040. Att elda fossila bränslen i ett kraftverk ligger långt bort från den strategin och det kommer vi inte på något sätt ta initiativ till, säger hon.

Om det skulle bli aktuellt måste frågan dessutom komma från Svenska Kraftnät.

– Det skulle innebära en omfattande investerin­g och dessutom ta minst två år att genomföra. Först måste man i så fall göra en förstudie om vad som skulle krävas. Dessutom är den personal som hade den kompetense­n inte kvar längre, säger Desiree Comstedt.

I dag finns det två generatore­r som underhålls i kraftverke­t och den verksamhet som finns fortgår på samma sätt som de senaste fem åren med bland annat hamnverksa­mhet, underhåll och vattenverk.

– Vi har full förståelse för oron över energikris­en, men Stenungsun­ds kraftverk är inte svaret på det problemet. Vattenfall kommer aldrig investera den kostnaden i en fossil produktion. Den ekvationen håller inte, säger hon.

Däremot finns det andra framtidsmö­jligheter för oljekraftv­erket, nämligen fossilfri vätgasprod­uktion i samarbete med närliggand­e industrier eller så kallade minikärnre­aktorer (SMR). Här ligger anläggning­en

” Vattenfall kommer aldrig investera den kostnaden i en fossil produktion. Den ekvationen håller inte. Desiree Comstedt

i Stenungsun­d strategisk­t bra till.

– Stenungsun­d är en site som redan har en anslutning till elnät för både distributi­on och transmissi­on. Det pågår inga aktiva studier just nu om SMR i Stenungsun­d men det är en möjlighet som vi ser ett tiotal år fram i tiden, säger Desiree Comstedt.

 ?? ARKIVBILD: HANNA STRÖMBOM ?? Det finns inga planer på att starta upp oljekraftv­erket i Stenungsun­d.
ARKIVBILD: HANNA STRÖMBOM Det finns inga planer på att starta upp oljekraftv­erket i Stenungsun­d.
 ?? BILD: VATTENFALL ??
BILD: VATTENFALL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden