ST tidningen

Skärhamnsb­o budade hem signerad VM 94-tröja

75 000 kronor (!). Det kostade den signerade VM 94-tröjan som Thomas Andersson budade hem till sina företag på en välgörenhe­tsauktion under årets Glädjeresa. – Ändamålet är det viktiga. Jag kommer från en familj med dåliga hjärtan, säger han.

- Totte Vesterlund redaktione­n@sttidninge­n.se

Årets Glädjeresa ordnades förmån för Hjärtuppro­ret.

Målet: Att köpa hjärtstart­are för att göra Stenungsun­d, Orust och Tjörn till de ”hjärtvänli­gaste” kommunerna i Sverige.

Glädjeresa­n slog i år rekord med över 730 000 insamlade kronor.

Itill

avslutades resan med en auktion på Stenungsba­den.

Det var då som Thomas Andersson budade hem tröjan som signerats av det svenska landslaget som tog brons i fotbolls-VM 1994.

Han är vd för företagen Olander Sjöstrand AB och Fläkt Marine AB och tröjan – som inte är matchanvän­d – kommer han att hänga upp inramad på sitt kontor på Hisingen.

– Det var jätterolig­t att vi fick tröjan. Flera företag var med och bjöd på den. Tröjan kommer att glädja oss i många år.

Andersson var att pengarna går till ett gott ändamål.

– Jag kommer från en familj med dåliga hjärtan, och högt blodtryck. Min farbror dog i hjärtinfar­kt och min pappa, som fyller 85 år strax, har haft en hjärtinfar­kt. Vi tycker att hjärtstart­are ska finnas på så många ställen som möjligt.

Tröjan skänktes till auktionen av familjen till den i år bortgångne tv-legendaren Ingvar Oldsberg. Sonen Staffan var på plats, liksom Staffan Lindeborg – tidigare kollega till Ingvar Oldsberg på SVT:s sportredak­tion.

– Jag fick Staffan Lindeborgs bok. Vi ska ta en träff med Thomas Ravelli och prata om tröjan, så vi får lite historia om den. Det är Staffan Lindeborg som ska rådda ihop den grejen.

Vilka egna minnen har du av VM 94?

– Vi var ute med båten ganska mycket då. Matcherna gick sent på kvällen och på natten. När ungarna sov så satt jag i sittbrunne­n och mixtrade med tv:n så jag kunde få in sändningen. Det var många som gjorde samma sak.

Det var inte lika lätt då när det inte fanns mobilnät?

– Ja, man fick trixa med antennen så den kom i rätt riktning. Det var inte helt enkelt att få en bra bild.

Vilket ögonblick från turneringe­n sitter starkast kvar?

– Det är Ravellis straffrädd­ning mot Rumänien. Det är en klassiker. Det är få människor som inte har sett den. Tidigare samma år var jag på plats i OS i Lillehamme­r och såg när ”Foppa” gjorde sitt klassiska mål.

Vilket idrottsår!

– Ja, det var stort!

 ?? BILD: PRIVAT ?? Thomas Andersson budade hem en landslagst­röja från 1994, signerad av det bronsvinna­nde svenska VM-laget i fotboll, till sina företag. Här syns han flankerad av TV-sportprofi­len Staffan Lindeborg och Staffan Oldsberg, son till Ingvar Oldsberg.
BILD: PRIVAT Thomas Andersson budade hem en landslagst­röja från 1994, signerad av det bronsvinna­nde svenska VM-laget i fotboll, till sina företag. Här syns han flankerad av TV-sportprofi­len Staffan Lindeborg och Staffan Oldsberg, son till Ingvar Oldsberg.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Thomas fick även Staffan Lindeborgs bok ”Public service i 50 år”.
BILD: PRIVAT Thomas fick även Staffan Lindeborgs bok ”Public service i 50 år”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden