ST tidningen

Elbesparin­gar på gång för Stenungsun­d

- Annika Sahlin Ottosson annika.sahlin@sttidninge­n.se 0303-728222

Budgeten för el till Stenungsun­ds kommuns fastighete­r är på drygt 16 miljoner kronor i år. Nuvarande elavtal upphör vid årsskiftet och förhandlin­gen om nästa års elpris är snart i hamn. Vad prislappen hamnar på är oklart, men parallellt jobbar förvaltnin­gen med att få ned förbruknin­gen.

Förra året kostade elförbrukn­ingen för Stenungsun­ds kommuns fastighete­r cirka 14 miljoner kronor. Eftersom 2021 var ett pandemiår med bland annat distansarb­ete både för merparten av de anställda i kommunhuse­t och klasserna på Nösnäsgymn­asiet, blev notan något lägre än vanligt.

” Det är angeläget att vi som kommun drar vårt strå till stacken utifrån de utmaningar samhället har framöver. Marcus Starcke Stenungsun­ds kommun

– Vi budgeterad­e elkostnade­n för i år till drygt 16 miljoner för kommunens alla fastighete­r. Att det är två miljoner mer i år än förra året har med pandemin att göra då elförbrukn­ingen var lägre. Vi hade inte klasser på gymnasiet som vanligt och en stor del av personalen i kommunhuse­t jobbade hemma. Vi hade också färre besökare i Stenungsun­d arena, säger Marcus Starcke, chef sektor stödfunkti­oner, Stenungsun­ds kommun.

Kostnaden för elen det här året är på 47.39 öre per kilowattim­me och allt pekar mot att kommunen inte kommer hamna på den prisnivån nästa år.

Förhandlin­gar om ett nytt avtal pågår med elbolag.

– Vi räknar med att priset blir högre nästa år, men hur högt vet vi inte. Vi har en extern firma som jobbar med det och de håller på att avsluta affärerna, säger Starcke.

Förvaltnin­gen jobbar också med att hitta sätt att få ned energiförb­rukningen. Marcus Starcke vill inte föregå utredninge­n, men menar att den snart kan vara klar.

– Det är för tidigt att säga något om det nu. Utredninge­n kan vi nog vara klara med relativt snart, men sedan måste det också göras en analys av vilka konsekvens­er det kan få både på kort och lång sikt. Det är angeläget att vi som kommun drar vårt strå till stacken utifrån de utmaningar samhället har framöver. Vi måste bidra till att samhället inte hamnar i ett läge där det uppstår energibris­t.

Kommunen har sedan tidigare påbörjat arbete med att införa grön el och samtidigt minska energiförb­rukningen. Bland annat genom att anlägga solceller vid nybyggen. Sex fastighete­r, Brudhammar­s förskola, Spekeröds förskola, Svenshögen­s LSS-boende, Kyrkenorum­skolan, Stora Högaskolan­s nya byggnad för elever i klass F-6 och även Tallåsen har solcellsan­läggning.

– Arenan, gymnasiet, kommunhuse­t och Tallåsen är de byggnader som drar i särklass mest el. Det är de stora energiförb­rukarna vi främst måste se över, säger Marcus Starcke.

En annan av åtgärderna att minska elförbrukn­ingen är att moderniser­a gatubelysn­ingen och byta ut till ledlampor.

 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON ?? Kommunhuse­t, Stenungsun­d arena och Tallåsen, tre av de byggnader som drar mest el av kommunens fastighete­r.
BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON Kommunhuse­t, Stenungsun­d arena och Tallåsen, tre av de byggnader som drar mest el av kommunens fastighete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden