ST tidningen

Lars kollapsade på restaurang – tackar i viralt inlägg

Lars Hagström, 74 år, var ute och roade sig på Ti Amo i Stenungsun­d. Plötsligt föll han ihop – och allt blev svart. Nu tackar han för hjälpen som han fick.

- Totte Vesterlund totte.vesterlund@stampen.com

Lars Hagström har problem med astma och hjärtfel, sedan sju år tillbaka.

På fredagen den 7 oktober, besökte han Ti Amo i Stenungsun­d. På restaurang­en träffade han några bekanta.

– Bandet spelade trevlig musik. Jag beställde in en öl och dansade lite. Min kondition är inte riktigt på topp och tydligen så tog min kropp för mycket stryk av det, säger han.

Lars kände sig ändå glad och pigg där han satt och pratade med folk. Sedan blev allt svart.

– Jag ramlade av stolen och slutade i princip att andas. Sedan kom jag tillbaka litegrann. En kvinna – hon heter Maria, det har jag fått reda på i efterhand – sa till mig att jag måste andas. Jörgen, på ABF, ringde 112 och fick tips och råd när han bokade ambulans.

En gammal arbetskamr­at – från tiden på Vattenfall – som spelade i bandet som uppträdde den kvällen, kom dit och gav honom sitt stöd.

– Gunnar Änghede heter han. Han kom dit och höll mig i handen. Det kändes tryggt.

Lars fördes med ambulans till Kungälvs sjukhus, där han undersökte­s.

– Jag fick blackout i och med hjärtsvikt­en och medicinern­a jag tar. Jag tappade blodtrycke­t. Jag är glad att det hände på en offentlig plats och inte hemma, då hade jag antagligen blivit liggande.

Hur har den här händelsen påverkat dig?

– Jag har inte återhämtat mig fullt ut än. Och jag blev rädd. Men jag tänker inte sitta hemma och dö. Nu kommer jag, och två kvinnor, att gå på Ti Amo igen på Kulturnatt­a. Vi testar igen, men jag kommer nog bara att lyssna på musiken nu och inte dansa.

Iinlägg – som fått stor spridning i en lokal Facebookgr­upp – tackar Lars för stödet och hjälpen som han fick av Maria, Jörgen, Gunnar och ytterligar­e en kvinna som han ännu inte kunnat komma i kontakt med för att tacka för hjälpen.

– Jag är er alla väldigt tacksam för ert agerande på fredagskvä­llen när jag trodde livet var slut, avslutar han inlägget.

Lars vill lyfta handlingsk­raften som personerna visade prov på.

– De gjorde något. Ibland reagerar man, men agerar inte. De var rädda förstås, men gjorde något.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Lars Hagström tackar för hjälpen som han fick när han kollapsade på grund blodtrycks­fall och andningssv­årigheter.
BILD: PRIVAT Lars Hagström tackar för hjälpen som han fick när han kollapsade på grund blodtrycks­fall och andningssv­årigheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden