ST tidningen

Val av årets förening granskas för jäv

- Ordförande för Välfärdsut­skottet Annika Sahlin Ottosson annika.sahlin@sttidninge­n.se

Valet av Stenungsun­ds frisbee club som årets förening utreds av kommunens revision. Det är ansvarigt utskotts ordförande Linda-Maria Hermansson­s familjekop­plingar till föreningen som granskas. – Jag anser inte att det är jäv. Det här känns misstänkt som ett personangr­epp på mig, säger hon själv.

För tio år sedan bestämde Stenungsun­ds kommun att årligen premiera en förening som gör en värdefull insats. När en förening tilldelas utmärkelse­n får den också ta emot en prissumma på 20 000 kronor.

I år var antalet nominering­ar rekordhögt, 158 nominering­ar för 27 föreningar skickades in till kommunen. Stenungsun­ds frisbee club var en av dessa och fick utnämninge­n.

Linda-Maria Hermansson (C) är ordförande för Välfärdsut­skottet som väljer vilken förening som får priset. Hon är också gift med frisbeeklu­bbens vice ordförande.

Stenungsun­dspartiets Agneta Pettersson Bell är ledamot i utskottet. Hon var inte med och fattade beslutet, men uppger att hon reagerade på att ordförande­n föreslog en klubb hon stod nära.

– Jag reagerade eftersom jag vet att hon står frisbeeklu­bben så nära. Hon pratar ju ofta och mycket om frisbeeklu­bben. Jag skulle inte agerat så om jag stått nära en förening. För mig är det viktigt att respektera förtroende­t vi fått av medborgarn­a.

Linda-Maria Hermansson menar att hon anar att någon vill misstänkli­ggöra henne.

– Det känns misstänkt som ett personangr­epp på mig. Om man misstänker att något gått fel till så kan man överklaga själva beslutet och då tas det upp i förvaltnin­gsrätten. Jag tycker hela granskning­en är oerhört märklig. Även att det kommer upp ett halvår senare.

det går till när det utskottet gör sitt val från nominering­slistan:

– Vi plockar ut fem till sex föreningar som gjort något extra under året, så går man laget runt i utskottet. Alla får nominera den förening man tycker ska få priset. Jag som ordförande väntade till sist och jag behövde inte ens yttra mig då alla tyckte frisbeeklu­bben skulle få priset.

” Skulle vi inte kunna utse en förening för att någon av ledamötern­a har anhöriga där, skulle ingen kunna få priset för vi lever i ett litet samhälle Linda-Maria Hermansson (C)

hon medvetet låg lågt inför utskottets beslut.

– I och med att mina barn är så väldigt engagerade antog jag en mer avvaktande roll och jag är dessutom väldigt öppen med att jag är engagerad i klubben. Skulle vi inte kunna utse en förening för att någon av ledamötern­a har anhöriga där, skulle ingen kunna få priset för vi lever i ett litet samhälle där många är engagerade i föreningar.

Hon fortsätter:

– När priset ska gå till en enskild person är det självklart om man är släkt eller bekant att inte delta i beslutet. Så har vi hanterat det i alla år. Det här är ju inget pris som går till min man, utan det kommer till gagn för barnen i föreningen.

vice ordförande för Välfärdsut­skottet, berättar att det aldrig varit tal om en jävssituat­ion.

– Vi hade ingen diskussion om jävssituat­ion. Normalt sett är man inte jävig om till exempel ens barn är med i en förening som får priset. Jag har också hört av Linda-Maria att hennes barn är med i klubben. Det var framgångar­na i föreningen som framkom av motivering­arna som låg till grund för valet. Vi tar besluten enhetligt i utskottet, men det är väl bra om någon granskar sådana saker.

Frågan om det förelegat en en jävssituat­ion granskas nu av kommunrevi­sionen.

– Det är klart att jävsfrågor är väsentliga frågor att se över. Det här en sak som vi tittar närmare på. Vi är medvetna om den jävssituat­ion som eventuellt kan ha förelegat, säger Hans Gillenius, revisionen­s ordförande.

arbete pågår kommentera kan Gillenius inte frågan närmare.

– Inget av det vi arbetar med är offentligt nu, utan presentera­s vid vår granskning i samband med ansvarsprö­vningen under våren nästa år. Det händer att vi efter hand tar vi upp vissa saker men jag kan inte säga om vi vidtar någon annan åtgärd innan vår presentati­on i vår.

 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON ?? Linda-Maria Hermansson (C), är ordförande för Välfärdsut­skottet och delade även ut priset till Årets förening i somras.
BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON Linda-Maria Hermansson (C), är ordförande för Välfärdsut­skottet och delade även ut priset till Årets förening i somras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden