ST tidningen

Man döms för misshandel och spritstöld på båt

- Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.se

Mannens mamma ska själv ha larmat polis efter att ha blivit vittne till hur hennes son slog sin flickvän. Själv nekar mannen till brott och hävdar att mamman sagt så för att hon är ”för-dement”. Tingsrätte­n tror dock inte på hans historia och nu döms mannen i 45-årsåldern för misshandel, men också en rad andra brott.

Det var i augusti i år som mamman blev vittne till misshandel­n som ska skett i föräldrarn­as bostad på Orust, där mannen då tillfällig­t bodde i ett rum på källarvåni­ngen.

Mamman ska ha hört gap och skrik från undervånin­gen och då gått ned dit för att se vad som stod på. Där blev hon sedan vittne till hur hennes son slog sin flickvän som låg på golvet, varpå hon försökte avstyra bråket men också ringde polis och ambulans.

som nu dömts för misshandel, nekar själv till brott. I polisförhö­r har han hävdat att kvinnans skador i ansiktet uppstått dels efter att de ramlat i en tidigare motorcykel­olycka, dels efter att kvinnan fallit av en häst.

Att mamman sagt som hon gjort i förhör beror enligt mannen på att hon är för-dement.

”Om hon hör något tror hon att det är så. Hon har inte sett något. Han vet inte varför man på SOS-inspelning­en hör kvinnan skrika ’sluta slå mig’. Händelsen är överdriven”, har mannen enligt domslutet hävdat i förhör.

bevisning i målet dock åberopat såväl journalant­eckningar, fotografie­r, rättsintyg som inspelning av SOS-samtal, alkoholuta­ndningspro­v och PM och nu döms mannen för två fall av misshandel av kvinnan tidigare i år.

Han döms även för en rad andra tidigare brott som rattfyller­i, grov olovlig körning, narkotikab­rott och stöld. Bland annat har mannen enligt domslutet, ensam eller i samförstån­d med annan, sommaren 2020 olovligen tagit sig in på en båt i Stenungsun­d där alkohol till ett sammanlagt värde av 800 kronor stulits.

dna-spår på en kvarlämnad cocacolabu­rk kunnat knytas till händelsen. Själv nekar han dock även till detta brott och säger i förhör att någon kanske tagit burken från en soptunna och slängt den i båten.

Hans förklaring till hur burken hamnat där framstår dock enligt tingsrätte­n som osannolik och lämnas därför utan avseende när dom nu fallit i målet.

De brott mannen döms för har ett sammanlagt straffvärd­e om ett antal månaders fängelse.

Mot bakgrund av vad som framkommit kring hans personliga förhålland­en delar tingsrätte­n dock frivårdens bedömning om att behov finns av stöd och hjälp för att förhindra att han återfaller i brottsligh­et.

beslutats till skyddstill­syn förenat med vård och behandling.

Utöver detta ska mannen även betala skadestånd till kvinnan han misshandla­t på totalt 53 375 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden