ST tidningen

ST utanför all samverkan – kritiserar förhandlin­gar

- Annika Sahlin Ottosson annika.sahlin@sttidninge­n.se 0303-728222 Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.se 0303-72 82 11

Efter valet påbörjades samtal och förhandlin­gar om vilka som skulle bilda samverkan. Då Socialdemo­kraterna och Moderatern­a gick samman fick resterande partier påbörja sonderinga­r för att få ihop en opposition. Stenungsun­dspartiet fanns med i förhandlin­garna – men valde att ställa sig utanför.

Stenungsun­dspartiet (ST) fick fler röster än vid förra valet, men det räckte inte till mer än fortsatt tre mandat i fullmäktig­e. Då Socialdemo­kraterna och Moderatern­a valde att bilda majoritet var frågan vilka som skulle sitta i opposition.

En månad efter valet stod det klart att Kristdemok­raterna, Centerpart­iet, Vänsterpar­tiet, Liberalern­a och Miljöparti­et träffat överenskom­melse om en valteknisk samverkan.

I en intervju med ST-tidningen uppgav blivande opposition­srådet Nedžad Deumi (KD) att Stenungsun­dspartiet valde att lämna förhandlin­gsbordet mot slutet. Det dementerar partiets företrädar­e Helena Järpsten.

– Vi var inte med i slutet av förhandlin­garna, vi var med ingen inledande förhandlin­gen. Den tredje oktober blev vi via mejl från L och KD inbjudna till möte nästkomman­de kväll, det är kort varsel, endast en person per parti fick närvara. Mötet tog en timme och vi fick frågan om vi kunde tänka oss att ingå i en valteknisk samverkan. Jag svarade att detta ska jag stämma av med min styrelse.

mellan partierna hölls direkt efter senaste kommunfull­mäktigemöt­et.

– Vi skulle lämna ett besked efter KF i Fregattens lokaler, ett snabbt möte ståendes vid ett bord i foajén. Vi tackade ja till att fortsätta samtalen men kravet från oss var att inte skriva på något innan vi är överens om vilka poster vi får.

Tre dagar senare möttes parterna igen.

– Då insåg vi att V, KD och C ville att opposition­srådet skulle delas mellan V och KD för att det var rättvist.

Helena Järpsten är kritisk till att samtalet inte kom att handla mer än om vem eller vilka som skulle få opposition­srådsposte­n. Och även till att det kom att bli en rättvisefr­åga då KD och V föreslogs dela på opposition­srådsposte­n under mandatperi­oden, då ett höger- och ett vänsterpar­ti valt att bilda majoritet ihop.

– Jag anser att man bör utgå utifrån vad opposition­srådet ska ha för roll och kvalitéer, att de ska vara opposition­sråd och ingen samarbetsp­artner. Att stödja ett opposition­sråd bara för rättvisans sak, utan att sakfrågan tas upp, går vi inte med på. Det fanns inget heller inget intresse att följa valresulta­tet i förhandlin­garna, är det demokratis­kt? Vi är fjärde största parti i Stenungsun­d och det kändes som man var ute efter våra mandat, säger Helena Järpsten.

senaste mandatperi­oden ingått i den styrande fem-partigrupp­en (S, C, V, MP och ST) står utanför nu all politisk samverkan kommer att fortsätta driva sin oberoende politik.

– Jag är jättenöjd med att vi står utanför detta för vi kan jobba oberoende framåt. Vi har ju ett handlingsp­rogram vi följer och vi kommer fortsätta vara samma parti som man träffat på i fyra år. Och vi har en jättebra laguppstäl­lning.

Hur känns det att stå ensam som parti en mandatperi­od?

– Vi är inte ett dugg besvikna. Jag skulle säga att vi är väldigt motiverade.

Helena Järpsten menar att det finns stora risker när partier med olika ideologi ska samverka.

– Jag är orolig för konsekvens­en när så olika partier går samman. Det kan också vara svårt när man blir oense och dessutom kan det vara svårt för medborgarn­a att utkräva ansvar av en grupp med så olika ideologi.

Mannen i 40-årsåldern greps och anhölls därefter av polis och begärdes under tisdagen häktad, misstänkt för grovt rattfyller­i och grov vårdslöshe­t i trafik.

Åklagare har begärt att mannen, som är medborgare i ett annat nordeurope­iskt land, häktas då det annars finns risk för att den misstänkte avviker eller på något annat sätt undandrar sig lagföring eller straff.

"Den påkörda bilisten ska sedan ha följt efter den misstänkt berusade föraren och filmat färden

saknade giltigt id-kort, greps av polis skrevs även en anmälan om misstänkt smitning från trafikolyc­ka och brott mot knivlagen.

– Mannen är fortsatt misstänkt för dessa brott men jag har i ett initialt läge i häktningsf­ramställan valt att fokusera på det misstänkta rattfyller­iet och vårdslöshe­ten i trafik. Sedan får vi se vad den fortsatta utredninge­n leder till, säger assistentå­klagaren Maria Isaksson vid åklagarkam­maren i Uddevalla.

 ?? BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON ?? Helena Järpsten, Stenungsun­dspartiets företrädar­e.
BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON Helena Järpsten, Stenungsun­dspartiets företrädar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden