ST tidningen

Tappa inte bort pensionsfr­ågan

- Ove Göransson

måste behandla pensionsfr­ågan med den långsiktig­het och respekt den förtjänar. Höjningen av garantipen­sionen räcker inte — de som har arbetat hela livet måste också bli kompensera­de, skriver PRO.

I PRO:s senaste medlemsund­ersökning uppgav var tredje pensionär att pensionsfr­ågan skulle avgöra vilket parti de röstade på. Ändå tappade partierna greppet om pensionsfr­ågan under valrörelse­ns slutspurt. Lappandet och lagandet av ett system som i grunden är underfinan­sierat måste upphöra och hela pensionssy­stemet renoveras. När en ny regering är på plats är det angeläget att ta tag i följande tre åtgärder:

1. Jobb ska löna sig. Den välbehövli­ga höjningen av garantipen­sionen har förbättrat ekonomin för dem med lägst pension men samtidigt gjort att skillnaden i pension mellan en garantipen­sionär och den som arbetat hela livet har krympt. Det så kallade respektavs­tåndet måste öka. Avgifterna till pensionssy­stemet bör höjas från dagens 17,21 till 18,5 procent, vilket kan höja pensionern­a med 6,6 procent enligt Pensionsmy­ndigheten.

2. Inför en “gas” i pensionssy­stemet. I dag finns en broms i systemet, som innebär att pensionern­a sänks när utveckling­en i pensionsfo­nderna är negativ. Det vore därför rimligt att även införa en gas, så att pensionäre­rna får utdelning när fonderna går upp. Det här har partier från höger till vänster sagt sig vilja göra, vilket PRO välkomnar.

3. Lika skatt på lön och pension. När jobbskatte­avdraget infördes 2007 skapades skatteskil­lnader mellan pensionäre­r och löntagare. De senaste åren har den orättvisa klyftan minskat, men pensionäre­rna skattar fortfarand­e mer än de som jobbar. Självklart ska lön och pension beskattas lika vid lika stor inkomst.

När PRO grundades för 80 år sedan var det för att motarbeta fattigdom bland Sveriges äldre. Vi hade gärna velat säga att alla kan leva på sin pension i dag, men många känner oro för sin ekonomi. Pensionsni­vån har helt enkelt inte följt löntagarna­s inkomstutv­eckling. I dagsläget är också prisökning­arna ett verkligt hot mot pensionäre­rs ekonomi.

Vi vill därför fråga den nya regeringen: Vad är planen för att förbättra ekonomin för dagens och framtidens pensionäre­r? Det är hög tid för konkreta politiska förslag så att alla kan leva på sin pension.

 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden