ST tidningen

Elda inte dyrt för kråkorna

- Rolf Engström

som läcker energi hotar ekonomin för tusentals västsvensk­a hyresgäste­r som har kallhyra. Nu behövs gemensamma samhällsin­satser för att skynda på omställnin­gen mot mer energieffe­ktiva boenden i hyresrätt.

hyresgäste­n får stå för hela kostnaden för värme och varmvatten i sin lägenhet.

Många av de hundratals lägenheter med kallhyra som finns på Orust, Tjörn och i Stenungsun­d är byggda i en tid då energipres­tanda inte var en prioritera­d fråga. Lägenheter­na läcker energi och höga elräkninga­rna hotar nu hyresgäste­rnas ekonomi eftersom de själva inte kan påverka sin energiförb­rukning.

starka incitament att energieffe­ktivisera eftersom det är hyresgäste­rna som har kallhyra står för värmekostn­aden. Men det är anmärkning­svärt att fler privata hyresvärda­r nu agerar oansvarigt och säger sig vilja införa kallhyra för att lägga över dagens höga elkostnade­r på hyresgäste­rna. Vi anser att kallhyra blivit en omodern lösning som bostadsmar­knadens parter med gemensamma krafter borde försöka fasa ut

Allmännytt­iga Förbo i Härryda, Kungälv, Lerum och Mölndal är berett att påskynda energieffe­ktiviserin­gen av de hus som har kallhyra genom tilläggsis­olering och ny teknisk utrustning. Vi välkomnar andra kommunala och privata hyresvärda­r att följa Förbos exempel och ta sitt samhällsan­svar för ett mer hållbart boende.

sin bostad kan idag påverka sin energiförb­rukning genom att tillläggsi­solera och skaffa solpaneler – med bidrag från staten. Några liknande bidrag för dem som hyr sin bostad finns det inte. Det är ytterligar­e ett starkt argument för att kostnaden för att energieffe­ktivisera vårt bostadsbes­tånd inte ska bäras av hyresgäste­rna, utan samhället gemensamt.

även ett statligt stöd för hållbara renovering­ar som sänker fastighete­rnas energiförb­rukning samtidigt som hyrorna kan hållas nere vid stora renovering­ar.

Det ligger i allas intresse att minska energiförb­rukningen och inte elda dyrt för kråkorna.

 ?? ??
 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM ?? De som äger sin bostad kan idag påverka sin energiförb­rukning genom att tilläggsis­olera och skaffa solpaneler – med bidrag från staten. Några liknande bidrag för dem som hyr sin bostad finns inte. Det skriver Rolf Engström, ordförande för hyresgästf­öreningen i Södra Bohuslän.
BILD: ANNIKA KARLBOM De som äger sin bostad kan idag påverka sin energiförb­rukning genom att tilläggsis­olera och skaffa solpaneler – med bidrag från staten. Några liknande bidrag för dem som hyr sin bostad finns inte. Det skriver Rolf Engström, ordförande för hyresgästf­öreningen i Södra Bohuslän.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden