ST tidningen

Mikael Holm förbereder sig för rock’n’roll-hockey i Schweiz

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se Stenungsun­d–LN 70 8-1 (3-1, 1-0, 4-0)

Samma idrott och samma regelbok – men ändå något annorlunda. På torsdag kväll sätter Skärhamnsb­on Mikael Holm sig på ett plan till Zürich i Schweiz för att med start på fredag döma den första av fyra matcher på fem dagar i den schweizisk­a ligan. – Det är lite mer rock’n’roll-hockey, säger Holm om spelet i alplandet.

Den schweizisk­a hockeyliga­n hyr säsongen 2022/23 in ett antal svenska domare och nu är turen kommen till Mikael Holm.

I lördags dömde han fajten mellan Frölunda HC och Färjestad (seger för gästerna med 7–3) för att på torsdag kväll sätta sig på flyget till

Zürich i Schweiz.

– Jag kommer att döma matcher på fredag, lördag och söndag samt tisdag. Jag åker hem på onsdag, säger Mikael Holm vars namne med efternamne­t Nord dömde några matcher i förra månaden.

Har du pratat med honom om hur det var?

– Både han och jag har varit i Schweiz förut. Vi vet vad det är för något, säger han.

De svenska domarna utgår från en lägenhet i Zürich. Med denna som bas tar man sig runt till städerna där matcherna ska spelas.

På samma sätt som i SHL kan Holm inte i förväg berätta vilka kamper han ska döma.

– Men när man tycker det är mycket resor i Schweiz, så är det ju ingenting jämfört med här hemma i Sverige, menar Holm.

Vilken är den längsta resan som du rent teoretiskt kan få döma?

– Jag tror det är Genève som är den längsta. Dit är det typ tre timmar med bil, säger han.

Sporten är fortfarand­e densamma med samma mått på rinken, antal spelare på isen och regelbok men självfalle­t har Holm ändå förberett sig.

– Dels har man tittat på vilka tränare och spelare som spelar i lagen. Man känner ju igen de flesta sedan innan men det är alltid bra att ha lite koll, säger han.

om han träffat på dem tidigare, vilken typ av relation han har och vad man kan förvänta sig

Möjligen kommer Holm att ha någon från den schweizisk­a ligan som behjälplig för att ro iland uppdraget.

– Men jag har faktiskt ingen aning om det. Jag har inte fått den informatio­nen än eller vilka jag ska döma med, säger Holm som hoppades få besked i god tid innan avfärd.

– Men det där med vem eller vilka man dömer är inget som påverkar mig. Det spelar egentligen roll och jag känner ändå till vilka de flesta de är. Och det är bra killar allihop – det ska inte vara några problem, säger han. Måste du tänka hockey på något annat sätt?

– Det är lite annorlunda hockey i Schweiz. Det är lite mer rock’n’roll-hockey. Mycket mer fram och tillbaka och lite mer spel med klubborna än vad vi har här hemma.

med 03.39 kvar av perioden.

Lysekil reducerade dock till 6-4 när bara fyra minuter återstod att spela, och skapade åter spänning matchen.

I nästa match möter Rönnäng LN 70 borta på tisdag 18 oktober 19.00. storseger för Stenungsun­d mot LN 70 hemma i HockeyTrea­n södra A. Matchen slutade 8-1 (3-1, 1-0, 4-0). Det var andra raka för Stenungsun­d, efter 7-4-segern mot Lysekil i premiären. LN 70 tog ledningen efter 11.57, genom Pontus Ottosson framspelad av Victor Eiman och Markus Twillman.

Stenungsun­d kvitterade till 1-1 efter 14.55, genom Hugo Koch assisterad av Ryan Wiley.

Stenungsun­d tog också ledningen efter 15.54, genom Erik Fagerlin på pass av Philip Elgestål. Stenungsun­d ökade ledningen till 3-1 efter 16.57, genom Kevin Elgestål.

Efter 2.40 i andra perioden slog Kevin Elgestål till ännu en gång, på pass av Philip Elgestål och gjorde 4-1. Stenungsun­d fortsatte dominansen i tredje perioden och vann till slut med hela 8-1. Målen i sista perioden gjordes av Erik Fagerlin, Tommy Pappila, Kevin Casperson och Hynek Tobola.

Stenungsun­ds Philip Elgestål hade tre assists.

I nästa omgång har Stenungsun­d Lions borta i Lionshov Ishall, onsdag 19 oktober 19.30.

 ?? BILD: FREDRIK KARLSSON ?? På torsdag kväll sätter Skärhamnsb­on Mikael Holm sig på ett plan till Zürich i Schweiz för att med start på fredag döma den första av fyra matcher på fem dagar i den schweizisk­a ligan.
BILD: FREDRIK KARLSSON På torsdag kväll sätter Skärhamnsb­on Mikael Holm sig på ett plan till Zürich i Schweiz för att med start på fredag döma den första av fyra matcher på fem dagar i den schweizisk­a ligan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden