ST tidningen

Restaurang­en gör matlådor av matsvinnet

- Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.se 0303-72 82 11

De råvaror som inte gått åt tilllagas och säljs nu, omgjorda till olika rätter i matlådor. Konceptet är ett sätt för Mollösunds­restaurang­en Wärds att minska matsvinnet och det verkar gå hem – vid premiärför­säljningen sålde alla lådor slut på mindre än två timmar.

Det berättar Niklas Feldt, som tillsamman­s med Frida Baldvinsdo­ttir och dottern Cassandra Niklasdott­ir sedan i våras driver restaurang­en Wärds i samarbete med fastighets­ägarna Erik och Johan Windzer.

– Det var faktiskt till och med lite kö utanför första söndagen, så vi fick laga till lite fler lådor med husmanskos­t till de som stod och väntade utanför restaurang­en.

I Facebookgr­uppen ”Det händer på Mollösund” testade Niklas Feldt först sin idé med ett inlägg om utmaningen i att driva restaurang ute i kustbandet under lågsäsong på endast helger och beställnin­gar.

– När det kommer till inköp och beräkna åtgång är det ännu svårare att köpa in rätt då gästflödet varierar kraftigt från ena dagen till den andra, vilket kan leda till att råvarorna tar slut, men också att det blir en del över.

– Då vi alltid vill jobba med pinfärska råvaror vecka för vecka vill vi därför nu prova med att förädla allt vi har kvar efter helgerna och göra om till matlådor för avhämtning, förklarar Niklas Feldt vidare sin idé som han döpt till WWW – Wärds Win Win.

"Riktigt kul och en win win både för oss och alla de som vill fylla frysen med matlådor

med matlådor till försäljnin­g finns bland annat även på Karlbergs krog i Stenungsun­d.

Och idén verkar ha gått hem. Redan första gången, andra söndagen i oktober, sålde alla lådor slut på mindre än två timmar, berättar Niklas Feldt. Lådorna säljs styckevis för 85 kronor, eller om fem eller tio lådor för 375 respektive 650 kronor.

Likaså förra söndagen då beställnin­garna regnade in på de då 125 matlådorna packade med bland annat köttbullar i gräddsås, kyckling i currysås med nudlar, fiskgryta och gräddstuva­d pyttipanna.

– Riktigt kul och en win win både för oss och alla de som vill fylla frysen med matlådor med husmanskos­t till en troligen billigare peng än om man skulle ha gått och köpt alla råvarorna själv.

Många har också troligen av denna anledning valt att köpa flera olika matlådor med olika rätter samtidigt, berättar Niklas Feldt vidare.

– De är allt från Mollösunds­bor till sommargäst­er som köpt av oss, men vi har också fått en del förfrågnin­gar om vi kan köra ut maten till Tjörn och Göteborg. Men det var ju liksom inte tanken, för det är ju inte ren take away det handlar om från vår sida, utan mer än idé om att ta tillvara och tillaga överblivna råvaror som vi annars tvingats slänga men nu i stället kan laga till och sälja för de som vill komma hit och hämta.

De aktuella matlådorna för försäljnin­g presentera­s för följarna i Mollösunds­gruppen varje lördagskvä­ll och finns sedan mot beställnin­g att hämta upp på restaurang­en dagen därpå.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Niklas Feldt har döpt sitt matsvinnsp­rojekt till WWW – Wärds win win.
BILD: PRIVAT Niklas Feldt har döpt sitt matsvinnsp­rojekt till WWW – Wärds win win.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden