ST tidningen

Thomas blev vittne till insatsen vid Månsemyr

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Thomas Sjögren och hans kollegor vid Månsemyrs återvinnin­gscentral blev under torsdagsef­termiddage­n närmsta grannar till polis- och militärins­atsen. – Vi såg polisbilar och militärpol­isen men visste inte vad det handlade om. Jag kan inte säga att vi blev så oroliga heller.

Det är helt lugnt i Månsemyr efter torsdagens stora insats med polis och militär. Vid återvinnin­gscentrale­n lämnar ett par kommuninvå­nare ett par säckar med trädgårdsa­vfall. En kvinna, som inte vill gå ut med namn, bor inte långt från Månsemyr.

– Jag körde hem från jobbet i går kväll och fick se polisbilar­na och militärpol­isen, en bild var märkt med skyddsvakt, mitt emot infarten till Månsemyr. Det är klart att jag funderade på vad som hade hänt, men jag kan inte säga att jag blev rädd. Min första tanke var att det var någon form av övning, militären har ju övat i vattnen här utanför Ellös under ett par dagar.

Kvinnan fick via bekanta reda på vad det handlade om, de hade hört om insatsen på radion.

– Man får inte tänka det värsta om allt, då går det inte att leva. Jag hoppas att det är någon som just köpt sig en ny drönare och vill prova på den. I det området finns inte så många hus som den kan störa och det är inte heller så mycket träd, så det är perfekt att prova sin drönare här. Jag hoppas verkligen inte att det är någon form av militäratt­ack. Vad finns det för intressant här på Orust som de i så fall vill åt?

” De första polisbilar­na kom runt 16-tiden och sedan kom även en militärpol­is dit.

Mitt emot masten finns återvinnin­gscentrale­n Månsemyr. Thomas Sjögren arbetar här som maskinföra­re, han såg poliserna från återvinnin­gscentrale­ns infart.

– De första polisbilar­na kom runt 16-tiden och sedan kom även en militärpol­is dit. Ingen av oss här på anläggning­en har sett någon drönare eller något mystiskt i området. Det var först när polisen kom dit som vi reagerade på att det var något ovanligt där.

Han bodde själv i området för ett par år sedan och sammanfatt­ar hela platsen som oerhört lugn och händelselö­s.

– Någon gång hände det att det kom en bil märkt militär för att titta till anläggning­en, men det var ganska sällan. Jag har jobbat här vid återvinnin­gscentrale­n i 15 år och det är första gången något sådant här inträffar.

Personalen vid Månsemyr var i går först ovetandes vad som hände i området, varför polis och militär var på plats. Först när nyheten gick ut i media fick de reda på varför polisuppbå­det handlade om.

– Ingen av de kommuninvå­nare som besökte Månsemyr för att slänga skräp nämnde något direkt om det heller. Jag uppfattade hela eftermidda­gen här som lugn, ingen visade någon oro. En av mina kollegor sa, kanske lite på skämt, att det kanske är en drönaratta­ck, men det skrattade vi mest åt.

Är ni oroliga efter händelsen?

– Nej, det kan jag inte säga att vi är. Oroliga för kriget som pågår nere i Europa men inte speciell oroliga efter gårdagens händelse.

 ?? BILDER: ERIKA OLOFSSON ?? Thomas Sjögren har arbetat i 15 år vid Månsemyrs återvinnin­gscentral. Han fick under torsdagen se polis och militär i korsningen bakom honom i bild, men visste inte då vad det rörde sig om.
BILDER: ERIKA OLOFSSON Thomas Sjögren har arbetat i 15 år vid Månsemyrs återvinnin­gscentral. Han fick under torsdagen se polis och militär i korsningen bakom honom i bild, men visste inte då vad det rörde sig om.
 ?? ?? Granne med masten är kommunens återvinnin­gscentral Månsemyr.
Granne med masten är kommunens återvinnin­gscentral Månsemyr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden