ST tidningen

Klart: Räddningst­jänsten ansluter till Storgötebo­rg

Räddningst­jänsten i Stenungsun­d, Tjörn och Lilla Edet skriver ett nytt kapitel i sin historia. Från årsskiftet ingår kommunerna formellt i Räddningst­jänsten Storgötebo­rg – RSG.

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson@sttidninge­n.se

Den 18 oktober fattades det sista politiska beslutet som innebär att Tjörn, Stenungsun­d och Lilla Edet blir nya medlemmar i RSG från och med den 1 januari 2023.

Då kan de tre kommunerna – som tillsamman­s ingick i Södra Bohusläns Räddningst­jänstförbu­nd (SBRF) – räkna med att få större resurser till sitt förfogande vid en allvarlig brand eller olycka.

Samtidigt kan de tre kommunerna ”bjuda tillbaka” på annat sätt, enligt RSG:s förbundsdi­rektör Lars Klevenspar­r:

– Ja, vi kommer att dra nytta av varandras erfarenhet­er och spetskompe­tens. I Stenungsun­d, till exempel, hoppas vi bland annat kunna vidareutve­ckla samarbetet med industrier­nas egen räddningst­jänst.

RSG har tidigare gjort en utredning där man vägt för- och nackdelar med att de tre kommunerna ansluter sig till förbundet.

Man konstatera­r att trots utökad budgetram för 2021 har övertidsko­stnader, rehabärend­en och personalre­surser inte minskat inom SBRF.

Utredarna har också reagerat på att underskott­et mellan 2017 och 2020 varit hela 10,4 miljoner kronor.

Lars Klevenspar­r har tidigare varit t.f chef på SBRF, och säger till ST-tidningen att han givetvis är medveten om att det funnits allvarliga ekonomiska problem och arbetsmilj­öbrister inom förbundet.

Samtidig välkomnar både han och utredarna Stenungsun­d, Tjörn och Lilla Edet som nya medlemmar.

– Vi hoppas att det här beslutet ska skapa lite arbetsro efter en tid då det funnits en del problem. Kommer invånarna att märka någon skillnad?

– Alla förändring­ar tar tid så min önskan är: ha tålamod. Allting kommer inte att hända över en natt.

Agneta Pettersson Bell är ordförande i direktione­n i Södra Bohusläns Räddningst­jänstförbu­nd och hon välkomnar också samgåendet med Göteborg.

– Det är den enda vägen att gå för SBRF. De senaste två åren har den nya ledningen jobbat med fokus på att säkerställ­a uppdraget enligt lagen om skydd mot olyckor, arbetsmilj­ön och ekonomin. Jag tror det här kommer bli bra på sikt.

För att bli medlem måste Stenungsun­ds kommun betala en årlig summa på tio miljoner kronor. Det är som ett risktilläg­g för att det finns petrokemis­ka industrier i kommunen.

Endast Göteborgs kommun betalar ett motsvarand­e tillägg till RSG och i dagsläget ligger det på cirka 85 miljoner kronor.

SBRF kommer på sikt att avveckla både namnet och verksamhet­en inom förbundet i och med övergången till RSG.

 ?? BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON ?? Södra Bohusläns Räddningst­jänstförbu­nds lokaler på Gesällgata­n i Stenungsun­d.
BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON Södra Bohusläns Räddningst­jänstförbu­nds lokaler på Gesällgata­n i Stenungsun­d.
 ?? BILD: RÄDDNINGST­JÄNSTEN STORGÖTEBO­RG ?? Lars Klevenspar­r, förbundsdi­rektör för Räddningst­jänsten Storgötebo­rg välkomnar den nya medlemmen från norr.
BILD: RÄDDNINGST­JÄNSTEN STORGÖTEBO­RG Lars Klevenspar­r, förbundsdi­rektör för Räddningst­jänsten Storgötebo­rg välkomnar den nya medlemmen från norr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden