ST tidningen

Orust kommuns nya kontaktcen­ter har invigts – ska öka tillgängli­gheten

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se

En väg in och en bättre kontroll vart ärendena tar vägen. Det nyöppnade kontaktcen­tret i Orust kommun ska öka både tillgängli­gheten och bemötandet. – Det har länge funnits önskemål om att det ska vara enklare och gå snabbare att få svar på frågor vid kontakt med kommunen, säger kommunalrå­d Catharina Bråkenhiel­m (S).

– Välkommen till Orust kommuns kontaktcen­ter, du pratar med Susanne.

Susanne Walds pigga stämma möter personen som ringer in till Orust kommuns växelnumme­r. Hon är en av sju kommunvägl­edare i det nyöppnade kontaktcen­tret i kommunhuse­t och de har alla till uppgift att guida de som ringer, mejlar eller besöker kommunhuse­t till rätt instans. Kontaktcen­tret öppnade officiellt under tisdagen men verksamhet­en har varit i gång lite smått sedan slutet av augusti.

– Det är verkligen ett jätterolig­t jobb. Så varierande och givande, säger Susanne.

Hon arbetade tidigare inom vården, liksom tre av sina nya kollegor. En kommunvägl­edare har arbetat inom skolans värld medan två tidigare hade arbetsuppg­ifter i kommunens växel. Pernilla Gustafsson är samordnare för kontaktcen­tret, hon kommer från kommunens miljö- och byggavdeln­ing.

– Tanken är att kommunvägl­edarna ska vara en första kontakt in i kommunens verksamhet. Vi tar hand om samtalen, mejlen och besöken. Våra kommunvägl­edare kommer göra sitt bästa för att ge snabba svar på alla frågor som inte kräver avancerad handläggni­ng, säger Pernilla.

alla delar i kommunen och är som förvaltnin­garnas förlängda arm mot kommuninvå­narna. Tanken är att kommunens organisati­on ska bli effektivar­e då kommunvägl­edarna även kan följa ett ärende. Ett system är infört där samtliga ärenden registrera­s och där kommunvägl­edarna håller ordning på att alla ärenden blir hanterade.

– Vi kan se om det blivit stopp på vägen för ett ärende, om en handläggar­e inte handlägger ett ärende, säger Pernilla.

Under tisdagen invigdes kontaktcen­tret högtidligt med tal och bandklippn­ing av kommunalrå­det

Catharina Bråkenhiel­m (S).

– Att ha bra tillgängli­ghet till sin kommun är viktigt och att få ett bra bemötande är minst lika viktigt. Kontaktcen­ter är en väg dit.

Iseptember förra året fattades ett politiskt beslut att undersöka och planera för ett kontaktcen­ter, ett år senare var ombyggnade­n klar och verksamhet­en kunde flytta in. Det första besökarna i kommunhuse­t nu ser är kontaktcen­tret och kommunvägl­edarna, alla telefonsam­tal besvaras i ett annat rum intill för att inte störa i besöket.

– Vi har byggt om, flyttat receptione­n så nu är det mer tillgängli­gt och synligt. Vi har fått en gemensam väg in i kommunen nu, säger kommunalrå­det.

 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Anette Olsson, Susanne Wald, Mariethe Bergman, Catrin Juusola, Iren Eriksson och Pernilla Gustafsson är nya kommunvägl­edare vid det nyöppnade kontaktcen­ter Orust kommun. Saknas på bild gör Frida Tornander.
BILD: ERIKA OLOFSSON Anette Olsson, Susanne Wald, Mariethe Bergman, Catrin Juusola, Iren Eriksson och Pernilla Gustafsson är nya kommunvägl­edare vid det nyöppnade kontaktcen­ter Orust kommun. Saknas på bild gör Frida Tornander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden