ST tidningen

Välbesökt när Martin Kragh föreläste om Ryssland

Rysslandsk­ännaren Martin Kragh har föreläst i både Henån och Skärhamn. Där gav han sin syn på vad som hänt i Ryssland sedan Sovjetunio­nens fall. – En dag kommer Putin att vara borta, men frågan är vad som händer då, säger Kragh.

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson@sttidninge­n.se

Martin Kragh är biträdande chef för Centrum för Östeuropas­tudier och seniorfors­kare vid Utrikespol­itiska institutet.

Han började sitt timslånga föredrag på Kulturhuse­t Kajutan i Henån med att ge en bakgrund:

– Ryssland är idag ett auktoritär­t land där Vladimir Putin under 23 års tid lagt makten mer och mer i sina egna händer.

Kragh så var Berlinmure­ns fall 1989 ett av dåvarande KGB-agenten Putins största trauman i livet.

Sovjetunio­nens fall två år senare, var ännu värre. Det kallades av Putin för den största geopolitis­ka katastrofe­n på 1900-talet.

– Vi i väst kanske underskatt­ade vad Sovjets fall betydde för vissa personer, säger Martin Kragh.

Sedan dess har Ryssland försökt stärka sin makt och varit inblandat i ett flertal konflikter, både i Kaukasus, Tjetjenien, Syrien och Ukraina i och med annekterin­gen av Krim 2014.

Ukraina i februari föregicks av ett brev som den ryska regimen i Kreml skickade till USA i december 2021.

I brevet krävde man bland annat krävde att inga fler länder fick ansluta till Nato, att forna öststater skulle behöva lämna försvarsal­liansen, samt att Ukraina skulle bli en ”rysk sfär”.

– Ryssarna förstod att USA och Europa skulle säga nej till dessa krav som givetvis var orimliga, och de använde sedan detta som en förevändni­ng för att ge sig på Ukraina, säger Martin Kragh.

Den 24 februari i år gick så ryska trupper in i Ukraina i vad den ryska statsmakte­n kallar en militär specialope­ration. Sju månader senare fortsätter striderna och Martin Kragh ser inte slutet på kriget – än.

– Historien visar att det inte går att återupprät­ta några imperium. Det är dömt att misslyckas. En dag kommer Putin att vara borta men frågan är vad som händer då.

Kan Ryssland någonsin närma sig Europa igen?

– För att det ska ske behöver de bland annat lämna ockuperade områden och avstå från sina militära mål. Då kan vi hjälpa till att bygga upp landet ekonomiskt och stötta en demokratis­k utveckling. Men det kommer att bli en dyr och plågsam process.

Efter föredraget sålde Martin Kragh sin bok ”Det fallna imperiet” och kön ringlade lång vid bordet.

– Boken är den mest utlånade här på Henåns bibliotek, och jag har själv läst den. Den är oerhört intressant och ger en liten inblick i varför man gör som man gör i Ryssland idag, säger Ulla Reimers, kassör och eventansva­rig i Försvarsut­bildarna på Orust.

Ulla var nöjd med tillströmn­ingen till Kajutan. Drygt 100 personer var på plats vilket är lika med fullsatt.

– Folk har fått stå på väntelista för att kunna få biljetter. Det här är verkligen ett ämne som berör.

Föredraget arrangerad­es av Försvarsut­bildarna på Orust i samarbete med Studieförb­undet Vuxenskola­n och Orust kommun.

 ?? BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON ?? Martin Kragh berättade om Sovjetunio­nens fall och försökte ge perspektiv på hur Ryssland agerar idag, 30 år senare.
BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON Martin Kragh berättade om Sovjetunio­nens fall och försökte ge perspektiv på hur Ryssland agerar idag, 30 år senare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden