ST tidningen

Forskare samlas på Åstol – för att bilda nytt nätverk

Forskare träffas i helgen på Åstol för att bilda ett nytt nationellt nätverk för skärgårdsf­orskning. Färjor är ett viktigt område. – Skärgård är landsbygd med vägar av vatten, säger forskaren Margareta Bohlin.

- Sven Lundstedt sven.lundstedt@sttidninge­n.se 0303-72 82 16

Sverige är det land som har flest öar i världen heter det i kallelsen till konferense­n som hålls på Åstol till helgen.

– Att bo på en ö är ganska komplicera­t, säger Margareta Bohlin, forskare i socialpsyk­ologi, bofast på Åstol.

På hennes ö samlas på lördagen omkring 25 forskare och personer från hela landet med intressen i skärgården. Ännu fler deltar digitalt.

att skapa ett nytt nationellt nätverk för skärgårdsf­orskning. Initiative­t kommer från Sveriges lantbruksu­niversitet, SLU, och Skärgårdar­nas riksförbun­d är en av organisati­onerna som uppdraget att dra igång det.

– Åstols samhällsfö­rening ingår i Bohusläns skärgårdsr­åd som i sin tur är en del av riksförbun­det, förklarar Margareta Bohlin som menar att skärgården ofta glöms bort när man talar om en levande landsbygd. på landsbygde­n. också för öar:

– Landsbygd är också öar. Skärgården är landsbygd med vägar av vatten, fortsätter forskaren, som nu vill påverka regeringen att skapa förutsättn­ingar för boende i skärgården.

Nu strider exempelvis Åstolborna för att få en färja som kan ta emot nya modeller av ambulanser.

– Reservfärj­an är inte ens tillgängli­ghetsanpas­sad, så liggande personer måste förvaras på däck, säger Margareta Bohlin.

Att skapa bra förutsättn­ingar för boende hör till skärgården­s största utmaningar menar hon. Åstol är

Det fått

är viktiga gäller ganska lyckligt lottad i sammanhang­et eftersom man nu räknar omkring 150 bofasta.

– Vi fick ett uppsving här under pandemin då fler deltidsboe­nde valde att bo och arbeta härifrån. Vi fick extremt många turister. Det gick bra för affären på ön. och besöksnäri­ngarna

i första hand pendlarna som håller skärgården levande. Att Åstol likt många andra öar som ligger inom räckhåll från Göteborg har bredband är dock en fördel.

– Vi har ett lokalt projekt vi kallar ”prova bo”. Det vill få dem som inte bor så mycket i sina hus att hyra ut dem till personer som vill prova att bosätta sig på en ö.

att få veta mer om under dagen på Åstol. Förutom workshops ska de göra en rundvandri­ng på ön, besöka hembygdsmu­seet och äta middag på Åstols rökeri.

Själv har Margareta Bohlin forskat om hur det känns att bo i skärgården och vilken bild de boende har av havet.

– Många mår bra av att bo på öar. Där finns ofta ett stort engagemang i ideellt arbete. Man tar hand om varandra och är behövd, säger socialpsyk­ologen.

Att känna sig behövd och delaktig är viktigt för människor menar hon. vara alla

 ?? ARKIVBILD: SARA JOHARI ?? Åstol är samlingspl­ats när ett nytt forskarnät­verk bildas.
ARKIVBILD: SARA JOHARI Åstol är samlingspl­ats när ett nytt forskarnät­verk bildas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden